12 Çin Bankası, 2017’de Blockchain Teknolojisini Uyguladığını Söyledi
Bir rapora göre, Çin’deki halka açık 26 bankanın yaklaşık yarısı, 2017 yılında blockchain teknolojilerini kullanıma aldığını söyledi.
Çin’in bankacılık sektörü haber kaynağı CEBNet’in cuma günü yaptığı açıklamada, 26 Çinli bankadan 12’sinin yıllık dosyalamalarında geçen yıl içinde çeşitli kullanım durumları için blockchain uygulamalarının kabul edildiği vakalara yer verdiğini bildirdi. Bu 12 kurum arasında Çin Bankası, Çin İnşaat Bankası ve Çin Tarım Bankası gibi devlet tarafından desteklenen ticari bankalarla Çin Tüccarlar Bankası ve şehir düzeyindeki bazı diğer bankaları içeren özel kurumlar var.
Kabul edilip yararlanılan uygulamalar, kimlik doğrulama süreçlerinden sınır ötesine kredi gönderme ve fatura çıkarma işlemlerinde blockchain kullanımına kadar geniş bir yelpazede yer alıyor.
Örneğin, Çin Ziraat Bankası’nın doldurduğu yıllık dosyada anlatılana göre, devlet destekli kurum, otomatik kredi yayınına imkan tanıyan bir merkeziyetsiz ağ geliştirmiş ve bu ağ üzerinden tarımla uğraşan e-ticaretçilere teminatsız kredi sağlamış.
Benzer şekilde, Çin İnşaat Bankası da mali raporunda, küçük işletmeler için bankalar arası ve sınır ötesi kredi ihracı sağlayan blockchain tabanlı bir platform başlattığını açıklıyor. Banka ayrıca, platform üzerinde bugüne kadar toplam 1,6 milyar yuan (251 milyon $) değerinde işlem gerçekleştirildiğini bildiriyor.
Başka bir yaklaşım alan Çin bankası da, blockchain tabanlı bir dijital cüzdanın daha da geliştirilmesi için şubeleri boyunca kullanılmak üzere dağıtılmış bir IT altyapısı için yaptığı testleri tamamladığını söylüyor.
Bankaların kitle halinde blockchain’e taşınma sürecine girmesi, ülkenin bankacılık düzenleyicisinin, finans sektöründe bu teknolojiyi uygulamanın avantajlarını övdüğü bir zamana – özellikle de verilen kredilerin verimliliğinin artırılması söz konusu olduğunda – denk geliyor.
CoinDesk tarafından bildirilen son patent başvuruları, Çin’in devlet bankalarının veri depolama sorunlarını çözmek ve sertifika kimlik doğrulama süreçlerini kolaylaştırmak için de blockchain teknolojisini kullanma yollarını araştırdıklarını gösteriyor.