Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kore Bankası Kripto Para Çıkartmaya Yeşil Işık Yaktı

Ülkenin merkez bankası olarak da bilinen Kore Bankası, önümüzdeki ay içerisinde, merkez bankasına ait bir kripto para birimi (CBDC) çıkarmanın ihtimalini de kapsayan bir plan ile birlikte kripto paralara yönelik devam eden bir çalışmanın ayrıntılarını duyurmaya hazırlanıyor.

Korea Times gazetesinin haberine göre, Kore Bankası bu çarşamba günü kripto paralara dair çalışmaların “ilk aşamasında” olduğunu belirtti ve onları doğrudan merkez bankası üzerinden piyasaya sürmeyi onayladığını ima etti:

“Ocak ayından bu yana, bir görev ekibi, bir CBDC’nin yayınlanma olasılığını ve kripto para birimlerinin ülkenin genel finans sektörünü nasıl etkileyeceğini inceliyor. Bu konudaki güncellemeleri haziran ayı sonunda açıklayacağız.”

Bununla beraber, banka, şu aşamada merkez bankasına ait resmi bir kripto para birimi çıkarılması üzerine yoğunlaşmanın “çok erken” olacağını ekleyerek, tüm dünya çapındaki muadillerinin benzer çabalarını izlemekte olduğunu bildirdi.

Açıklamanın yine Kore Bankası’nın “nakitsiz bir toplum” projesi için blockchain teknolojisine ve kripto para kullanımına sıcak baktığına dair bildirisinden hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Yerel haberlere göre, merkez bankası merkeziyetsiz teknolojiyi kendi ödeme ağlarına uyarlamanın potansiyel yollarını araştırmak adına diğer birçok bankayla birlikte harekete geçti.

Güney Kore, dünyanın en büyük kripto para piyasası pazarları arasında yer alıyor ve nakliye, bütün bir eyalette topluluk oyu kaydettirme, Seul’da perakende sigorta ödemeleri gibi birçok alanda kripto para kullanımına imkan tanıyor.

Nisan ayında Seul şehri belediye başkanı Park Won-Soon, ülkenin resmi parasının kısa bir süre sonra kamu refahı programları ve diğer şehir çapındaki girişimlerde kullanılabilecek bir kripto para birimi olan “S-Coin”e dönüşebileceğini vurgulamıştı.

Kripto para birimlerine geçiş ve “nakitsiz” bir topluma dönüş, merkez bankasının daha az miktarda kağıt para bastığı bir zamana denk geliyor. Merkez bankasının 2016 yılına ait verilerine göre, parasal otorite bir yıl öncesine göre% 12.3 oranında daha az 10,000 won (yaklaşık 9.2 $) altı değere sahip banknot yayınladı. Zira Kore toplumu nakit paradan elektronik ve mobil ödemelere geçiyor.

Shinhan Investment Corp.‘tan analist Kwak Hyun-Soo’ya göre nakitsiz bir topluma geçmek, aynı zamanda vergiden kaçınan yeraltı ekonomilerini de şekillendirerek Kore’nin GSYİH’sinin yüzde 1,1’i kadar maliyeti azaltabilir.

Soo, nakitsiz bir toplumun ülkenin parasal durumuna sağlayacağı faydalara dikkat çekerek: “Yeraltı ekonomisini açık hale getirebilir, böylece vergilendirmede eşitliği artırabilir. (Nakitsiz toplumun ilerlemesiyle birlikte) filmlerde gördüğünüz o ayakkabı kutularına doldurulmuş 50.000 won’luk banknotlar yok olacak.” dedi.

Kore’nin merkez bankasına ait bir kripto para birimi keşfetme girişimi Çin, Singapur, İsveç, Japonya, Kanada ve merkez bankası kanalıyla yayınlanacak kripto para birimleri üzerinde aktif olarak araştırma yapan diğer birçok ülkenin dahil olduğu sürekli genişleyen bir listeye katılıyor.

Küresel bankacılık blockchain konsorsiyumu R3’ün kurucusu da olan araştırma, nakit para ve CBDC stratejisi müdürü Antony Lewis’e göre, bu çabalardan en az biri, bu yıl içerisinde hayata geçecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment