Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Nakitten Kurtulmak İçin Kripto Parayı Araştırıyor

Güney Kore‘nin merkez bankası olan Kore Bankası “nakitsiz toplum” adlı bir proje üzerinde çalışıyor ve yakın zamanda yaptığı duyuruda bu proje dahilinde kripto paraları ve blockchain aplikasyonlarını araştıracağını açıkladı.

Merkez bankası tarafından dün “2017 Ödeme Raporu” başlığı altında yayınlanan raporda nakitsiz toplum projesinin resmen yürürlüğe girdiği belirtildi. Banka bu proje kapsamında Blockchain teknolojisinden ve kripto paralardan ne gibi faydalar alınabileceğini araştıracak. Bankanın ülkedeki ödemeleri blockchain’e dayandırması ve ödemelere belli şifrelemeler getirmesi bekleniyor.

Banka aynı zamanda dijital paraları araştıracak ve olası bir kriptografik paranın ülkenin finans yapısı üzerinde bırakabileceği etkileri analiz edecek bir organizasyon kurdu.

Projenin öncelikli amacı müşteri memnuniyetini arttırmak ve fiziki para üretmenin maliyetini azaltmak olacak. Güney Kore’nin 2016 yılında yalnızca fiziki para basmak için bile 47 milyon dolar civarında masraf yaptığını düşünürsek bankanın bu üretimin maliyetini düşürmek istemesi gayet anlaşılır.

Hükümetin böyle bir projeye sıcak yaklaşmasının sebepleri arasında ülkenin yeraltı dünyasında çoğunlukla nakit para kullanılıyor olması da var. Shinhan Investment Corp analizlerinden olan Kwak Hyun-soo, konu hakkında şöyle söylüyor:

“(Bu proje) yeraltı ekonomisini açığa çıkarabilir ve vergilendirmeler daha denk hale gelebilir. (Nakitsiz toplum projesinin büyümesi durumunda) filmlerde gördüğünüz ayakkabı kutusuna 50,000 won değerinde banknot saklama sahneleri de hayatımızdan çıkmış olur”.

KoreaTimes’a göre ülkenin hükümeti fiziki paraya karşı özellikle 2016 yılı itibariyle olumsuz bir tavır sergilemeye başladı ve 2020’ye kadar tamamlanması beklenen “nakitsiz toplum” projesinin temelleri de o sıralarda atıldı. Ülkenin merkez bankası Nisan 2017’de insanların nakit para kullanmamaya ne gibi bir tepki verdiklerini görmek için bir deneme süreci başlatmıştı. Bu deneme sürecinde insanlar küçük miktardaki para üstlerini ön ödemeleri veya mobil kartlara koyabiliyor ve bu paraları marketlerde, indirim mağazalarında ve büyük mağazalarda kullanabiliyorlardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment