Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Portekiz Parlamentosu Kripto Para Ödemesi Hakkındaki Yaptırımları Ele Alacak

Portekiz parlamentosu bu hafta kripto para ile yapılan ödemelerle ilgili düzenlemeler ve yaptırımları ele alacak. Bu eylemin amacı olarak da parlamentonun bu servisleri kullanan vatandaşların güvenliğini garanti altına alarak mevzu bahis ödeme yöntemlerine düzenleyici bir çerçeve ve kalıp getirmekten ibaret.

Yerel haber kaynağı Jornal de Negócios’un haberine göre, uygulanabilecek yaptırımlar ve kripto para üretimi de- büyük ihtimalle ilk dijital para arzı (ICO) formunda – konuşulacak konular arasında yer alıyor. Denilenlere göre Hükumet bu kripto paralar konusunu kullanıcıların güvenli, uygun maliyetli seçenekler arasında seçip yapabileceğini garanti ederken,  bunu yanı sıra ülkede yeni yeni ödeme sistemleri oluşabilsin diye ele almakta.

Portekiz hükumeti eliyle yapılan bu düzenlemeler, kripto para bağlantılı servislerin ülke içerisinde büyümesini ve ”kripto para çıkarma konusunda” kullanıcı güvenliği ile şeffaflığını da elden bırakmayarak piyasadaki rekabeti arttırarak vatandaşlara çok büyük faydalar sağlayacak gibi görünüyor.

Hükumet bu konuda şu yorumda bulundu (Portekizceden İngilizceye olan tercüme kabataslak yapılmıştır):

”Henüz denetim ve yaptırım altına girmemiş bazı alanlara yapılacak olan düzenlemeler ve yaptırımlar yeni tip ödeme hizmetlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak ki bu da bu yeniliğe ülke içerisinde bir yer açacak. Bu sayede hem müşteriler bundan yararlanacak hem de piyasadaki rekabet artmış olacak.”

Bu yeni düzenlemeler ödemelerin güvenli olduğunu ve haksız işlemlerin olmadığını sağlamak için  ”ödeme hesaplarına yeni kurallar ekleyecek.” Buna ek olarak hizmet sağlayıcılarına ve ICO işletmecilerine ”şikayet mekanizması” sunarak işlemsel riskleri yönetme konusunda da yeni kurallar getirecek.

Elde olan belli belirsiz bazı bilgilere göre, konu uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği olduğunda bütün kapılar olası bir uyuşmazlık durumunda bütün ”ödeme hizmeti sağlayıcıları uyuşmazlık çözme birimleri ile çalışmak zorundadır” cevabına çıkıyor. Hükumet ayrıca ”üst düzey bir otoritenin gözlemi altında ödeme servisi sağlayıcıları ve elektronik para çıkartan servislerin başvurabileceği bir şikayet mekanizması” da sunmayı planlamakta.

Daha önce yayınladığımız haberde de görebileceğiniz üzre geçenlerde Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyinin kripto paralar kullanılarak kara para aklama girişimlerini ve terör finansmanlarını engellemek için sunduğu kripto paralar hakkında daha sıkı yaptırımlar teklifine büyük bir oy çoğunluğu ile evet kararını verip önemli bir karara imza atmıştı.

Portekiz Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu (CMVM) bankaları ve borsaları, 2017 Aralık ayında başlayıp ülkeyi kasıp kavuran bu ”bitcoin furyasına” kapılarını kapatmaları konusunda denetlemiş olduğunu duyurmuştu.

Portekiz Merkez Bankası olan Banco De Portugal’dan Helde Rosalino geçtiğimiz Kasım ayında kendisinin ”bitcoini bir para birimi olarak” görmediğini belirtmiş ve insanların kripto paraların finansal kurumlar için  bir para birimi anlamı taşımadığını bilmelerinin önemli olduğunu belirtmişti. Bundan sonra geçen yıl Portekizli yetkililer yeterli yaptırımlara sahip olmamalarına rağmen kripto para birimi kullanıcılarını vergilendirmeye karar vermişlerdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment