Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa, Kripto Para Borsalarına Müşteri Doğrulama Şartı Getirdi

Avrupa Parlamentosu, kripto para sektöründe daha sıkı düzenlemeler lehine oy kullandı. Kripto para borsası ve cüzdan sağlayıcıları, artık kimlik doğrulama dahil olmak üzere, müşteri durum tespiti prosedürlerini uygulamak zorundalar. Platformlar, hizmetlerini sunabilmek için kayıt başvurusunda bulunacaklar. Yeni tedbirler, AB Kara Para Aklamayı Önleme Direktifinin son güncellemesini takip etti.

Daha “Yakından Takip Edilen Düzenlemeler”

Avrupa Parlamentosu üyeleri, perşembe günü kripto para birimlerini “daha yakın bir yönetmelik” kapsamında değerlendirmek için, aralık ayında Avrupa Konseyi ile bir anlaşmaya vardı. Parlamentonun basın servisi, kararın 574 lehte, 13 aleyhte ve 60 çekimser oyla kabul edildiğini bildirdi. Anlaşma, AB Kara Para Aklamayı Önleme Direktifinin beşinci ve son güncellemesini temsil ediyor.

Değişiklikler, “kripto paralarla bağlantılı riskleri” ele almayı amaçlıyor. Onlara ilişkin anonimliği sona erdirmek adına, kripto para ticaret platformları ve koruyucu cüzdan sağlayıcıları, kimlik doğrulama prosedürleri de dahil olmak üzere müşteri durum tespiti kontrollerini sunmakla yükümlü olacak. Gelecekte de bu işletmeler, düzenlenmiş borsa ve ödeme hizmetleri sunmak için kayıt başvurusunda bulunacak.

Değişiklikler, ödeme kartı veren kuruluşların sağladığı gizli bilgileri de hedefliyor. MEP’ler, ön ödemeli ve sanal kart sahiplerini tanımlamak için eşiğin indirilmesini onayladılar – mevcut olan 250 €’dan 150 € bandına. Bu, gözetim altında olmayan ödeme hizmetlerinin bir parçası olarak resmi para birimlerini kripto paraya çeviren şirketleri etkileyecek.

Avrupalı yetkililer, 2015 ve 2016 yıllarındaki Paris – Brüksel terör saldırılarının yanı sıra Panama Belgeleri sızıntılarına karşı alınması gereken önlemlerin bir kısmını uygulamaya koyduklarını iddia ediyorlar. Değişiklikler hakkında eş-raportör olan Krišjānis Kariņš, “Suçlular yasa dışı gelirlerini artırmak ya da terörizmi finanse etmek için anonimlikten faydalanıyorlar.” dedi. Onun deyimiyle, yeni mevzuat “Vatandaşlarımıza yönelik tehditleri ele alacak… Kripto paraları ve anonim ön ödemeli kartları düzenleyen kuralları sıkılaştırarak.”

Meslektaşı Judith Sargentini de “Hastanelerimizi, okullarımızı ve altyapımızı finanse etmek için kullanabileceğimiz milyarlarca avroyu  kara para aklama, terörizm finansmanı ve vergi kaçakçılığı faaliyetlerinde kaybediyoruz.” dedi. “Müşterilerimizin özen göstermesi için mali kurumların görevlerini genişleterek daha sert önlemler alıyoruz. Bu, şirketlerin arkasına saklananlara ışık tutar ve finans sistemlerimizi temiz tutar.” diye de ekledi.

Koordinasyon Girişimi

Güncellenmiş Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi, Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlandıktan üç gün sonra yürürlüğe girecek. Ardından, AB üye devletlerinin yeni kuralları ulusal hukuka aktarmak için 18 ayları olacak. Bu yönerge, Avrupa’daki kripto paralarla ilgili tutarlı politikaların eksikliğini gidermek üzere hazırlandı. Bireysel üye devletler, şimdiye kadar kendi yönetmeliklerini uyguladılar ya da sadece ortak bir yasal çerçeve beklediler.

Avrupa Birliğinde kripto para vergilendirmesi de ulusal düzeyde kararlaştırılmış, koordine olmayan direktifler çerçevesinde yönetiliyor. Bu yılki vergi dosyalama kampanyası, yüzde 0 ile yüzde 50 arasında değişen vergi oranlarıyla geldi. Bazı hükümetler, mevcut vergi kanunlarını kripto paradan elde edilen gelir ve karlar üzerinde de uygulamaya karar verdi. Diğerleri de kripto para işlemlerinden vergi bazında kazanç elde etmek için kripto paraları kısmen yasallaştırdı.

Şimdiye kadar gerçekleşen tek koordine hareket, Avrupa Blockchain Ortaklığının Kurulmasına İlişkin Deklarasyon’un imzalanmasıydı. Bu ayın başlarında, 22 ülke AB çapında blockchain uygulamalarının başlatılmasında işbirliği yapmayı kabul etti. Girişim, “kamu ve özel sektörün yararı için” blockchain’e dayalı hizmetlerin dağıtımında “parçalanmış yaklaşımlardan kaçınmayı” amaçlıyor. Bununla birlikte, belge kripto para birimlerini kapsamıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment