Türkiye Dünya Genelindeki Kripto Para Ticaretinde Başı Çekiyor: İşte Tam Liste!
Türkiye, global çapta toplanan güncel verilere göre kripto para işlem hacmi konusunda dünyada başı çeken ülkeler arasında bulunuyor.
Blockchain veri ve analitik şirketi Chainalysis, küresel çapta dikkat çeken bir raporla gündeme geldi. Rapora göre Türkiye, kripto para işlem hacmine göre dünya sıralamasında 4. olarak konumlandı.
Ayrıca kripto para vergilendirmesinin yüksek olduğu Hindistan dünya sıralamasında ABD’nin açık ara önderliğinin ardından 2. sırada, Birleşik Krallık ise 3. sırada yer aldı. Rusya ise kripto para hacmi bakımından Türkiye’nin gerisinde kalarak 5. sırada konumlandı. Listede 6. sırada Kanada, 7. sırada Vietnam, 8. sırada Tayland ve 9. sırada Almanya bulunuyor.
Chainalysis’in geçtiğimiz dönemde yaptığı Amerika bölgesi raporu ile son araştırmasını birleştirerek sunduğu raporda, CSAO bölgesinde yükselen yıldızın Hindistan olduğunu vurgularken dünya genelinde en yüksek kripto para işlem hacminin halen daha ABD’nin elinde olduğunu belirtti.
Verilere göre Hindistan, Temmuz 2022 ile Haziran 2023 tarihleri arasında yaklaşık 268,9 milyar dolarlık kripto para hacmine ev sahipliği yaparken ABD işlem hacminde 4 kat fark atarak 1 trilyon doların üzerine çıktı. Grafikte Türkiye’nin hacmi ise tahmini 180-200 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Hindistan’ın dünyada kripto paralardan en yüksek vergiyi talep eden ülke olduğu düşünüldüğünde bu oranda bir işlem hacminin ve talebin olması dikkat çekti. Hindistan devleti halihazırda kripto para gelirlerinden %30, kripto para özelinde yapılan her işlemden ise %1 vergi kesiyor.
Öte yandan raporda, Orta-Güney Asya ve Okyanusya’yı kapsayan CSAO olarak adlandırılan bölgenin dünya çapında başı çektiği belirtildi. Temmuz 2022 ile Haziran 2023 tarihleri arasında global kripto para hacminin yaklaşık %20’si bu bölgede gerçekleşti.
Bununla birlikte bölgedeki en revaçta olan sektör ise merkeziyetsiz finans (DeFi) alanı oldu. Ek olarak geçtiğimiz yıl DeFi’ın CSAO’da artan bir rol üstlendiği görüldü ve bölgesel işlem hacminin tahmini %55,8’ini oluşturdu. Bu oran önceki yıl %35,2 seviyesindeydi.
Chainalysis, bölgede artan talebin hem enflasyonist şartlar dolayısıyla tabandan gelen bir benimsemeden hem de bu bölgedeki ülkelerin benzersiz ekonomik ihtiyaçlarından kaynaklandığını savundu:
Bölge genelinde artan ilginin nedeni bu ülkelerin geniş kapsamlı, benzersiz ekonomik ihtiyaçlara sahip olması ve her durumda bunları karşılamak için farklı kripto para platformları ve varlıklarının ortaya çıkmasıdır.
Rapor, Pakistan ve Filipinler gibi ekonomik durumun kötü olduğu bölgelerde kripto paraların ötesinde stablecoinlere olan ilginin de hızla arttığını ortaya koydu. Ayrıca bu bölgelerde kripto para üzerinden dönen şans oyunları sektöründe yaşanan hızlı artışa dikkat çekildi.
On-chain analiz firması Kaiko tarafından 14 Eylül de aktarılan bir başka raporda, Türk Lirası’nın (TRY) Binance’deki eylül ayındaki toplam itibari para işlem hacminin %75’ini oluşturduğu belirtilmişti.