Para Çekme İşlemleri Durduruldu – Bitflyer Yakuza Müşterilerini Arıyor!
Bitflyer devam eden KYC (Müşterini Tanı) doğrulamaları sürecinde olduğu için, bir süredir kripto para yatırma ve çekme işlemlerini geciktirmekteydi. Firma, kara para aklamaya karşı yeteri kadar önleme sahip olmadığı gerekçesiyle, Haziran ayında Japonya‘nın mali denetleme kurulu tarafından iş geliştirme emri verilen firmalardan bir tanesi olmuştu. Elde edilen bilgilere göre Bitflyer, müşterilerinin kimliklerini etraflıca ve ciddi bir şekilde doğrulamaya başladığı için işlemleri tamamen durdurdu. Bitflyer buna ek olarak geçen aydan itibaren yeni müşteri alımlarını durdurmuştu ve, Nikkei isimli haber kaynağının verilerine göre bu durum iş gücü eksikliğinden dolayı bir süre devam edebilir.
Kripto para ticaretinde, alım ve satım işlemleri kara para aklama konusunun en temel aşamaları olarak görülmekte. FSA‘ya göre şirket, kullanıcıların kimlik doğrulamaları sürecini biraz göz ardı etmiş ki bu da Japonya’nın Yakuza gibi mafya üyelerinin veya suç örgütlerinin kripto ticareti yapabilmelerine olanak sağlamış. Bu sebepten ötürü firma şu an müşteri listelerini tekrar gözden geçiriyor ve buna ek olarak bütün gönderme ve alma işlemlerini de sağlam bir taramadan geçiriyor.
Japon Yakuza Çetesi, Kripto Borsaları Aracılığıyla Kara Para Aklıyor
Bir müşteriye göre, kendisi 25 Haziran tarihinde para çekme isteğinde bulunmasına rağmen, bu işlemi 2 Temmuz sabahına kadar onaylatamamış.
Geçtiğimiz Mayıs ayında, Yakuza’yı ortaya çıkartan ve Japonya’nın en eski gazetesi olarak bilinen Mainichi, Japonya’nın organize suç kartellerinin bazı bölümlerinin – veya daha bilinen ismi ile Yakuza – kara para aklamak için kripto para borsalarını kullanmakta olduğunu belirten bir haber yapmıştı. FSA’nın çoğu kripto para borsasına uyarı vermesinin temel nedeni de bu gazetenin haberi olarak görülmekteydi. Mainichi’nin haberine göre Japon mafyası, kendi fonlarının 270 milyon dolarlık bir kısmını deniz aşırı ülkelere gönderebilmeyi başarmış.
FSA’nın açıklaması ise şu şekilde:
”Bu altı kripto para borsasına şiddetli bir biçimde suç örgütleri ile olan bağlarını bitirmelerini tavsiye ediyoruz.”
Kripto para endüstrisi Japonya içerisinde büyümeye devam ederken, FSA, kripto para borsalarının ve yetkililerin, içerisinde kullanıcı kimliklerini detaylı kontrol etmenin de yer aldığı adam akıllı bir denetleme ve gözetleme sistemi ile, oldukça güvenli bir ortam oluşturmanın gerekliliğini vurgulamıştı.
Japonya tarih boyunca yerel polis kuvvetlerinin Yakuza ile olan iş birliği ile tanınmış olmasına rağmen, 2011 yılında yürürlüğe sokulan istisnai organize suç yasaları, Yakuza ile iş birliği yapan bütün bireyleri ve kurumları da kendi yetki kapsamına alıyor ve onları da birer suçlu olarak görüyor. Yetkililer böyle bir durumda aynı FSA’nın 22 Haziran tarihinde gönderdiği gibi bir uyarı gönderip, uyarı gönderilen taraf Yakuza ile iş yapmaya devam ettiği taktirde bu kişilerin ismini halka açıklayabiliyor, ceza verebiliyor veya hapse bile atabiliyor.