Litecoin’in Charlie Lee’si: ”XRP Miktarı Yapay Olarak Kontrol Ediliyor” – Bitcoin ”Kripto Paraların Kralıdır”
Litecoin’in kurucusu ve Litecoin Foundation‘un yönetici ortağı olan Charlie Lee, Asya Blockchain Zirvesi (Tayvan) sırasında yaptığı bir röportajda, elindeki Litecoin’lerin çoğunu satma sebebi, Litecoin, Bitcoin ve XRP hakkında yapılan kıyaslamalar ve buna benzer bir kaç konu hakkında konuştu.
Charlie elindeki Litecoin’leri sattığı zaman, kendisine Litecoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesine geldiği için elindekileri çıkardığı eleştirileri yönetilmişti. Kendisi de bu suçlamalara karşı elindeki Litecoin’leri satma tarihlerini açıklayan bir tweet atıp, aslında satış yaptığı tarihlerin fiyat ortalamasının 205 dolar olduğunu açıklamıştı.
To those that claim that I sold at the ATH, I actually did not. I sold on 3 separate times: 12/8 @ ~$96, 12/11 @ ~$155, and 12/18 @ ~$350. The average price that I got was $205.
It’s nobody’s business at what price I sold my LTC at, but I got tired of all the “sold at ATH” hate.
— Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 17 Ocak 2018
”Bu lafım tüm zamanların en yüksek fiyat seviyesinde sattığımı iddia edenlere, ben aslında bunu yapmadım. Toplamda 3 ayrı vakitte satış yaptım: 12/8 tarihinde 96 dolardan, 12/11 tarihinde 155 dolardan ve 12/18 tarihinde de 350 dolardan. Bunlardan elde ettiğim fiyat ortalaması 205 dolar.
LTC’yi ne kadardan sattığım kimseyi alakadar etmez ama bütün bu ”En yüksek fiyat zamanında sattı” nefretinden sıkıldım.”
Röportaj esnasında, Lee, iki hafta boyunca düşündüğü ve sonunda verdiği bu Litecoin’lerini satma kararı sonrası inanılmaz rahatladığını ifade etti. Başarılı geliştiricinin elindeki Litecoin’lerini satmasının temel nedenlerinden birisi piyasadan kendisine yapılan ”kendi koin’in konusunda öncelik yapıyorsun taraflı davranıyorsun” gibi iddiaların artmasıydı. Çoğu kişi Litecoin’in kurucusunun genel olarak piyasa gelişimi yerine, Litecoin gelişimine odaklandığını düşünüyordu ve bu pek de haksız bir itham sayılmayabilir.
Litecoin fiyatları ile ilgili Charlie, herhangi bir kısa vadeli kazanç veya piyasa kaybı konusunda endişe yaşamadığını da aktardı. Lee buna ek olarak geçtiğimiz bir kaç ay içerisinde Litecoin’in fiyatının düşüş yaşadığını ancak yine de ortaklıklar, anlaşmalar ve perakende bayiler tarafından kabul konusunda iyi işler başarıldığını vurguladı.
Bu yıl Litecoin gerçekten de yenilik ve ortaklık konusunda kendinden sıkça söz ettirdi. Litecoin’in Twitter üzerinden başlattığı #PayWithLiteCoin kampanyasının yanı sıra, yeni borsalar üzerinde listelenmesi de ilgi çekmişti. Kampanyanın 8 Mayıs tarihinde duyurulmasının ardında, Litecoin’in piyasadaki beşincilik konumunu EOS’a kaptırmasının yattığı söylenmekteydi. Kampanyanın başlangıç tweetinde, şirket tarafından ”Şirketiniz Litecoin kabul ediyor mu?” tweeti atılırken; Litecoin’in kullanım alanının arttırılmasına yönelik kampanya böylelikle başlatılmıştı ve iyi bir başarı da yakaladı diyebiliriz. Litecoin buna ek olarak Amerika menşeli bir borsa olup daha çok gençleri hedef alan Robinhood üzerinde de listelenmiş ve seyahat firmaları, turizm endüstrisi hatta küçük çaplı ilaç firmaları ile bile ortaklık imzaladı.
Ancak Litecoin’in bu sene yaptığı ve en çok ses getiren olay TokenPay ve Weg Bank anlaşması olmuştu. Litecoin kurucusu Charlie Lee, 11 Temmuz Salı günü Twitter’dan yaptığı bir açıklama ile Litecoin Foundation ve merkeziyetsiz ödeme platformu TokenPay‘in, Alman menşeli WEG Bank AG‘yi satın almak için güçlerini birleştirdiğini doğrulayarak piyasaya bomba gibi düşmüştü.
I’m excited to announce that @LTCFoundation and @TokenPay have entered into a strategic partnership to buy a stake in a German bank, WEG Bank AG. We plan to work on many exciting consumer-driven crypto solutions. Stay tuned! 🚀
For more info: https://t.co/K58SpQKvEl pic.twitter.com/6agmsa7wkb
— Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 10 Temmuz 2018
Charlie Bitcoin gibi diğer kripto para birimleri hakkında fikri sorulduğunda, BTC’nin kendi Litecoin’ine karşı ”dijital altın” olduğunu, Litecoin’in ise ”dijital gümüş” olduğunu düşündüğünü söyledi.
Charlie Bitcoin’in dijital altın olması konusundaki bu çıkarımı, gerçek dünya piyasasındaki altının değerinden yola çıkarak yaptığını belirtti ve daha sonra BTC ile altını kıyasladı. Kendisi Bitcoin’in herhangi bir depolama sorunu yaşamadığını, kolaylık transfer edilebildiğini ve çoğu yönüyle altından daha iyi olduğunu vurguladı. Dahası, kripto para dünyasında olası bir ”dijital elmas” var mı sorusuna da cevap veren Lee, bunu XRP üzerinden bir çeşit ironi yaparak ifade etti:
”Bir çok olasılık var. Ripple [*XRP] biraz elmas gibi çünkü bunun arz miktarı da yapay olarak kontrol ediliyor. Ve elmaslar da esasında tam reklam yapmalık… Eğer evlilik için Ripple almak istiyorsanız, bu gerçekten çok değerli, ahaha!”
Charlie 20 Temmuz tarihinde aynı ithamı Stellar için de yapmıştı. Stellar da XRP’nin en büyük rakiplerinden birisi ve iki kripto para biriminin de kurucularında ortak bir kişi var: Jed McCaleb.
Congrats to Stellar on passing Litecoin’s marketcap. That said, it really doesn’t make sense to compare marketcaps of coins that are “printed”, b/c they have an inflated marketcap. Maybe I’m old school, but I only care about decentralized mineable coins.https://t.co/n6va1YWoiD pic.twitter.com/4IMJ7iqg3H
— Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 20 Temmuz 2018
Charlie attığı bu gönderide Stellar’ın ”basılmış” bir kripto para olduğunu ve kendisinin sadece merkeziyetsiz ve madenciliği yapabilen koinler ile ilgilendiğini aktarmıştı. Charlie’nin bu gönderisi de aslında kendisinin aynı Ethereum kurucusu Vitalik Buterin gibi, merkeziyetsizliğe ne denli önem verdiğinin göstergesi.
Kendisi buna ek olarak attığı bu tweet’te XRP ve Stellar’ın çıkartıldığı ve Litecoin’in 4. sırada yer aldığı bir resim de paylaştı.
Charlie Lee konuşmasını son olarak Bitcoin’in hiç kimse tarafından yenilemeyecek veya al aşağı edilemeyecek bir ”kripto para birimlerinin kralı” olduğunu düşündüğünü vurgulayarak bitirdi.