Güney Kore’deki Şehirler ‘Kripto Para Şehri’ Olmak İstiyorlar
Güney Kore’deki yetkililer kripto para ve Blockchain projelerini kapsayan yeni düzenlemeler hazırlarken ülkedeki yerel yönetimler de kendi yetki alanları dahilindeki kripto para şirketlerinin büyümesini sağlamak için belli başlı adımlar atmaya başladılar.
Kripto Para Şehirleri
Seul’un ardından gelen ve Güney Kore’nin en büyük ikinci şehri olan Busan’ın valisi Oh Keo-don bu ay kripto para projeleriyle ilgili bazı açıklamalar yaptı. Keo-don yaptığı açıklamalarda Busan’ı kripto para projeleri açısından gelişmiş bir şehir haline getirmek istediğini belirtti. Hatta valinin hedefi şehri tıpkı İsviçre’nin Zug kenti gibi bir ‘Kripto Para Vadisi’ haline getirmek.
Keo-don, Busan’da günümüzde 2 bin 500’den fazla Blockchain projesi olduğunu ve bu projelerin geçtiğimiz iki yılda yaklaşık 11 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.
Güney Kore’deki yatırımcıların kripto para piyasasına duydukları ilgi özellikle geçtiğimiz yılın ortaları itibariyle ciddi bir artış göstermeye başladı. Bitcoin’in 20 bin dolar sınırını gördüğü Aralık 2017 döneminde bu ilgi iyice tavana çıktı ancak kripto para piyasasının zamanla düşüşe geçmesi, ülkedeki yatırımcıların daha temkinli davranmasına yol açtı.
Güney Koreli vatandaşların piyasaya bu kadar ilgi duyması, ülkedeki yetkililerin omzuna harekete geçme zorunluluğu yükledi. Güney Kore’deki yerel otoriteler, şehirleri kripto para ve Blockchain açısından gelişmiş bir konuma getirmek için çeşitli adımlar atmaya başladılar. Yetkililerin kripto para ve Blockchain haricinde Yapay Zeka, Big Data, Sanal Gerçeklik gibi alanlara da yoğunlaştıklarını söyleyebiliriz.
Güney Kore’ye bağlı olan ve NXC gibi ülkenin en büyük teknoloji holdinglerinden bazılarına ev sahipliği yapan Jeju Adası, kripto para ve Blockchain alanlarında gelişim göstermek için biraz daha ‘özerk’ sayılabilecek adımlar atıyor.
Jeju yönetimi bu ayın başlarında bazı açıklamalarda bulunarak adayı kripto para projeleri için Malta gibi bir yer haline getirmek istediklerini belirtti. Şu anda Güney Kore’de bir ICO yasağı var. Yetkililer bu yasağı kaldırmak için bazı görüşmeler yapıyorlar ancak yasağın hala yürürlükte olduğu biliniyor. Jeju Adası’ndaki yerel otoriteler ise bu yasağı en azından ada sınırları dahilinde kaldırmayı düşünüyorlar.