Nakit Paranın Kullanılmadığı İsveç’te Devlet Destekli Dijital Para Kullanılabilir
İsveç‘te merkez bankası tarafından desteklenen bir dijital para yok. Ancak buna rağmen ülkedeki bireysel finans işlemlerinin çok ciddi bir kısmı dijital olarak gerçekleşiyor ve ülke iyice ‘nakitsiz’ bir toplum haline dönüyor.
İsveç Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cecilia Skingsley, Dünya Ekonomi Forumu’nun yıllık toplantısında sunmak üzere yeni bir makale yazdı. Skingsley yazdığı bu makalede İsveç’teki genel finansal sorunları özetliyor.
Nakitsiz Toplum
Günümüzde İsveç’in gayri safi milli hasılatının (GSMH) yalnızca yüzde 1’i nakit paradan oluşuyor. Skingsley, yazdığı makalede bu konuya şöyle değiniyor:
“Nakit paranın ortadan kalkması durumunda tüm vatandaşlar paraya ve genel olarak ödeme metotlarına erişebilmek için özel sektöre bağlı kalırlar. Bu, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir değişime yol açar.”
İsveç’teki perakendecilerin nakit para kabul etme gibi bir zorunlulukları yok ve ülkedeki bazı bankalar nakit para üzerinden hizmet dahi sunmuyorlar. Ayrıca ülkedeki vatandaşlar da nakitsiz bir yaşama gayet alışmış durumdalar ve çeşitli ödeme kartlarını veya uygulamalarını kullanıyorlar.
E-Kron?
İsveç’teki ödeme metotları git gide özel sektöre bağlı hale gelirken İsveç Merkez Bankası olası bir e-kron projesi üstünde çalışıyor. Bu fikir ilk olarak 2016 yılında ortaya atıldı ancak o zamandan beri çok somut bir adım atılmadı. Skingsley, bu projeyi şöyle özetliyor:
“Tamamen dijital olur ve Merkez Bankası’nda veya başka bir yerde tutulan kronla bire bir oranında desteklenir.”
İsveç Merkez Bankası bundan bir süre önce e-kron projesiyle ilgili yeni bir değerlendirme raporu hazırladı ve bu raporda Blockchain teknolojisinden bahsetti. Merkez Bankası, e-kron projesinin hayata geçirilmesi durumunda Blockchain’den faydalanılmayacaığnı çünkü bu teknolojinin günümüzdeki haliyle pek de verimli olmadığını belirtiyor:
“E-kron’u mevcut Blockchain versiyonlarından biriyle desteklemenin pek makul olmayacağı görüşündeyiz. Ancak Blockchain’in ne kadar hızlı geliştiğine bakarsak, uzun vadede bu teknolojiden faydalanılabilir.”