Her On Merkez Bankasından Üçünün Dijital Para Planı Var
Yeni yapılan bir ankete göre dünya genelindeki merkez bankalarının yüzde 80’i dijital paralarla ilgili yüzeysel de olsa araştırma yapıyor, yüzde 40’ı ise dijital para tasarımlarını incelemeye başladı.
Dijital Dönüşüm
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), merkez bankalarıyla birlikte düzenlediği yıllık anketini yayınladı. Uluslararası Ödemeler Bankası’nın bu yılki anketine toplamda 66 merkez bankası katıldı. Bunların 21 tanesi gelişmiş, 45 tanesi ise gelişmekte olan ülkelerdendi.
Anket katılımcıları, (Kaynak: BIS)
Bu anket sonuçları, dijital paralarla ilgilenen merkez bankalarının sayısında kayda değer bir artış olduğunu gösteriyor. Anketin sonuçlarına göre şu anda dünya genelindeki merkez bankalarının yüzde 80’lik bir kısmı dijital paralarla ilgili bir şekilde araştırma yapmış durumda.
Ankete katılan merkez bankalarının yüzde 70’inin şimdilik herhangi bir dijital para planı yok gibi görünüyor. Ancak bunların yüzde 30’u kendi dijital parasını geliştirmeyi planlıyor. Bu yüzde 30’un içerisindeki yüzde 10’luk bir kısım ise şimdiden test aşamasına geçmiş durumda.
Birkaç Yıl İçinde
BIS tarafından paylaşılan bilgilere göre bu merkez bankalarının yüzde 20’si, dijital merkez bankası paralarının önümüzdeki altı yıl içerisinde kullanılmaya başlayacaklarını belirtiyor.
Yine BIS tarafından aktarılan bilgilere göre anket katılımcılarının yüzde 10’luk kısmı dijital merkez bankası paralarının “çok yakında” hazır olacaklarını, hatta bunların 2023’te kullanılmaya başlayabileceklerini öne sürüyor. Uluslararası Ödemeler Bankası’na göre:
Günümüzde dünya nüfusunun beşte birini oluşturan ülkelerin merkez bankaları, ilk dijital merkez bankası parasının birkaç yıl içerisinde hazır olacağını düşünüyorlar.
İlk dijital merkez bankası parası hangi ülkede çıkacak bilemiyoruz. Ancak günümüzde Bahamalar, Doğu Karayipler, Çin gibi ülkeler kendi dijital paralarını geliştirmeye ve test etmeye devam ediyorlar. Bu paraların kaç yıl içerisinde hazır olacakları ise henüz belli değil.