Fransa Bitcoin’i Resmen ‘Para’ Olarak Tanıdı
Fransa’daki Paymium adlı bir kripto para borsasıyla İngiltere’deki BitSpread adlı bir yatırım firması arasında birkaç ay önce bir anlaşmazlık yaşandı. Paymium 2014 yılında BitSpread’e borç olarak bir miktar Bitcoin verdi. Hatırlayacaksınız ki 2017 yılında Bitcoin ağında bir hard fork düzenlendi ve böylece Bitcoin Cash ortaya çıktı. O dönemde elinde Bitcoin olan herkese bire bir (1:1) oranında Bitcoin Cash de verildi. Bu iki şirketin anlaşmazlık yaşadığı konu da tam olarak buydu: BitSpread, borcunu geri öderken Paymium’a Bitcoin’in yanı sıra Bitcoin Cash de vermeli mi?
Bu dava ilk bakışta iki şirket arasında çıkmış sıradan bir anlaşmazlığın sonucu olarak görülebilir. Ancak bu davada alınan karar, Fransa’daki kripto para sektörünü ciddi anlamda etkileyecek gibi görünüyor.
Bitcoin’in Geleceği
Geçtiğimiz son birkaç gün içerisinde Almanya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerin kripto paralarla ilgili önemli kararlar aldıklarını gördük. Almanya kripto paraların yasal tanımını yaptı, Güney Kore kripto para borsalarını kendi denetimine aldı, Hindistan ise ülkedeki kripto para yasağını kaldırdı.
Les Echos tarafından paylaşılan bilgilere göre Fransa’daki davadan da Bitcoin ile ilgili epey önemli bir karar çıktı. Nanterre Ticaret Mahkemesi’nde alınan karar doğrultusunda Bitcoin’in mübadelesi mümkün bir emtia olarak tanımlandığı açıklandı. Bu, Bitcoin’in tıpkı itibari para gibi değerlendirildiği anlamına geliyor.
Kramer & Levin avukatlarından Hubert de Vauplane, mahkeme kararıyla ilgili şu yorumu yapıyor:
Mahkemenin bu kararı çok büyük önem taşıyor çünkü bu karar Bitcoin’in bir para gibi değerlendirilebileceği anlamına geliyor. Bu karar sayesinde Bitcoin ile işlem yapmak, kredi vermek çok daha kolay hale gelebilir ki bu da kripto para piyasasındaki likiditeyi artırır.
Davanın sonucuna gelecek olursak, mahkeme Bitcoin’i bir “para” olarak gördüğü için Paymium’un BitSpread’a verdiği borcu da tüketici kredisi olarak değerlendirdi ve Bitcoin Cash’lerin borçlu tarafta kalmasına karar verdi.