Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Almanya Kripto Paraları Resmen Tanımladı

Almanya Federal Finansal Denetim Otoritesi (BaFin), yerli kripto para sektörüyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Geçtiğimiz gün bir duyuru yayınlayan BaFin hem kripto paralar için resmi bir tanım verdi hem de kripto para şirketlerini sevindirecek bir bilgi verdi.

Avrupa Harekete Geçti

Beşinci Avrupa Kara Para Aklama ile Mücadele Yönergesi (5AMLD) 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Avrupa ülkeleri bu yönergenin yürürlüğe girmesiyle birlikte özellikle finans şirketlerini çok daha yakından takip etmeye başladılar.

Bu yönergeden etkilenen şirketler arasında kripto para şirketleri de giriyor. Avrupa’daki kripto para şirketleri artık eskisine kıyasla daha yüksek standartlara uymak, daha detaylı raporlar sunmak zorundalar.

Almanya Kolları Sıvadı

Almanya Federal Finansal Denetim Otoritesi (BaFin), 5AMLD yönergesinde yer alan maddeleri uygulayabilmek için harekete geçti. BaFin bunun için öncelikle kripto paralarla ilgili bir tanım verdi:

Herhangi bir merkez bankası veya kamu kuruluşu tarafından güvence altına alınmamış bir değerin dijital temsilidir. Kripto paralar yasal bir para birimiyle bağlantılı olmak zorunda değillerdir ve yasal olarak para birimi veya para olarak tanımlanmazlar. Ancak kripto paralar gerçek ve tüzel kişiler tarafından ödeme aracı olarak kabul edilebilirler. Kripto paralar elektronik olarak aktarılabilir, saklanabilir ve takas edilebilirler.

BaFin bu tanımla birlikte kripto paraları finansal ürün olarak sınıflandırmış oldu. Almanya’da dijital varlıklar zaten finansal ürün olarak değerlendiriliyorlardı ancak bu sadece menkul kıymet tokenlarını kapsıyordu. BaFin’in aldığı yeni karar ışığında artık her türlü dijital token finansal ürün olarak değerlendirilebilecek.

Ruhsat Alınacak

Almanya’daki kripto para şirketlerinin yakın gelecekte ruhsat almaları ve şirket kaydı yaptırmaları gerekecek.

Eğer Almanya’daki bir kripto para şirketinin şu anda bir ruhsatı/ruhsat başvurusu yoksa Kasım 2020’ye kadar normal şekilde faaliyet göstermeye devam edebilecek. Ancak bu şirketin en geç 30 Mart tarihine kadar ruhsat almak için harekete geçmesi gerekecek.

AtoZ Markets’ın haberine göre şu anda Almanya’daki 40’dan fazla banka bu ruhsatı almaya çalışıyor. Bu bankalar, BaFin’den ruhsat almaları halinde müşterilerine dijital varlıklarla da hizmet sunabilecekler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment