Ticaret Bakanlığı Blockchain Yarışmasının Detaylarını Açıkladı
Ticaret Bakanlığı, “blockchain’in yıldızlarının” belirleneceği DigiKamp yarışmasının detaylarını açıkladı. Dijital dönüşüm projelerinin ön plana çıkarılacağı yarışmada birinciye 100 bin lira, ikinciye 50 bin lira, üçüncüye ise 30 bin lira para ödülü verilecek.
Ticaret Bakanlığı; ticaret sektöründe yaşanan zorlukların önüne geçebilmek için DigiKamp adlı yeni bir yarışma düzenliyor. Yarışmada ticari işlemleri hız, verimlilik ve kolaylık açılarından iyileştirebilecek projelere ağırlık verilecek.
Yarışmanın konuları ne olacak?
Bakanlık’ın paylaştığı bilgilere göre yarışmada kamu kurumlarının verimliliğinin artırılması, ihraç ürünlerinin ve ihracat yapılan ülkelerin sayısının ve çeşitliliğinin artırılması, tedarik zinciri takibinin yapılması, ticari işlemlerin kolaylaştırılması ve yerli firmaların rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
DigiKamp programıyla yeni müşterilerin bulunması, daha bilinçli bir şekilde pazar seçimi yapılması ve gümrük işlemlerinin dijital ortamda, hızlı bir şekilde tamamlanması amaçlanıyor. Daha fazla bilgi, projenin “Yarışma Konuları” başlıklı sayfasında bulunabilir.
Blockchain’in yıldızlarına 100 bin lira ödül
Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmada blockchain, yapay zeka gibi teknolojilerin yıldızları aranıyor. Yarışmacılar Prof. Dr. Altay Güvenir, Faruk Eczacıbaşı, Sina Afra, Yomi Kastro, Soner Canko, Prof. Dr. Ali N. Akansu, Prof. Dr. Ömer Morgül, Mehmet Keteloğlu, Hande Çilingir, Serkan Öztürk, Ozan Acar, İlke Çarkçı Topbaş, Ali Erkin gibi isimlerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirilecek.
DigiKamp programı Google, Turkcell, Trendyol, Facebook gibi isimlerin ortaklığıyla gerçekleştirilecek. Yarışmanın birincisine 100 bin, ikincisine 50 bin, üçüncüsüne 30 bin lira para ödülü verilecek. İkinci aşamayı geçen 15 projeye Google Türkiye ve Girişimcilik Vakfı destekli Girişimcilik ve Mentörlük Programı’na katılabilecek.
Yarışmaya katılmak için ne yapmak lazım?
Duyurusu 30 Aralık günü yapılan yarışma ilk başvurularını 15 Şubat 2021 tarihinde alacak. Bu başvuruların 15 Mart tarihine kadar değerlendirilmesi ve ilan edilmesi; 31 Mart 2021 tarihinde ise ikinci aşama tasarım teslimlerinin yapılması bekleniyor.
Bu tasarımların değerlendirme sonuçları 30 Nisan 2021 tarihine kadar paylaşılacak ve 30 Mayıs 2021’de üçüncü aşama projelerin teslimi yapılacak. Bunların demo gösterimi 15 Haziran 2021’e kadar sürecek ve ardından ödül töreninin duyurusu yapılacak. Yarışmanın başvuru koşulları şu şekilde sıralandı:
Şartlar
- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na veya Borçlar Kanunu’na göre göre teşkil edilmiş Türkiye’de yerleşik şirketler,
- Yurtdışında faaliyet gösterse dahi sahibi ya da en az %51 ortağı,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan veya
- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu/Borçlar Kanunu’na göre kurulmuş Türkiye’de yerleşik şirketler olan yabancı şirketler,
- Üniversitelerin lisans veya ön lisans programlarından mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilir.
Beklentiler
- Önerilen fikir, çözüm veya teknolojilerin ayrıntılarının verilmesi
- Getirilen çözüm için geçerli teknik ve bilimsel bir yaklaşım benimsenmesi
- Yeni kavramlar, yaklaşımlar, metodolojiler, araçlar veya teknikler geliştirilmesi veya kullanılması
- Teknik ve ticari fizibilite oluşturulması ve çalışan bir prototip geliştirilmesi için ana hatlarıyla projenin net bir plana sahip olması
- Önerilen amaçlar ve yöntemler açısından makul ve gerçekçi bir bütçe sunulması
- Çözümünün mevcut veya alternatif teknolojilere göre nasıl bir rekabet avantajı sağlayacağının gösterilmesi
- Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışmaya istekli olduğunun beyan edilmesi