Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Arzının Yüzde 78’i Likit Değil

Glassnode, son verilere göre dolaşımdaki Bitcoin arzının %78’inin likit olmadığını ortaya koydu. Bu oran, 14.5 milyon BTC’ye denk geliyor. Analiz şirketi, bu durumun güçlü bir hodling işareti olduğunu ve Bitcoin için bullish bir sinyal verdiğini açıkladı.

Kripto para analiz şirketi Glassnode, Bitcoin arzının %78’inin likit olmadığını ortaya koyan bir analiz paylaştı. Bitcoin likiditesini çok likit, likit ve illiquid (likit olmayan) şeklinde 3’e ayıran Glassnode, dolaşımda 18.5 milyon arzı bulunan BTC’nin 14.5 milyonunun likit olmadığını söyledi. Bunun sonucunda da dolaşımdaki arzın yalnızca 4.2 milyonunun alım-satım işlemlerinde kullanılabildiği ifade edildi.

bitcoin-likit
Mavi alan: Likit olmayan BTC. Sarı: Likit BTC. Kırmızı: Yüksek oranda likit BTC.

Blog gönderisinde konuyla ilgili bilgiler veren şirket, BTC likiditesini ölçmenin piyasayı anlamak adına oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ardından, gönderide şu yorum yapıldı:

“Likit olmayan Bitcoin sayısında görülen yükseliş, yatırımcıların tutma (hodl) davranışının güçlü olduğunu gösterirken aynı zamanda Bitcoin için potansiyel olarak bullish bir sinyaldir.”

Boğa rallisini BTC likidite krizi yönlendirdi 

Glassnode, 2020 yılı boyunca toplamda 1 milyon adet BTC’nin likit olmayan alana kaydığını söyledi. Bu durum, şirkete göre mevcut boğa rallisinin Bitcoin likidite krizi tarafından yönlendirildiğinin bir göstergesi. Bu bilginin yanı sıra, Bitcoin likiditesinin ayı piyasasındayken yükseldiği ancak boğa piyasalarında düştüğünün gözlemlendiği verisi de paylaşıldı.

bitcoin-likit
Kırmızı: yüksek likidite. Sarı: Likit. Mavi: Likit olmayan BTC.

Bitcoin bullish olmaya devam edebilir

2017 ile 2020 yılındaki likidite oranlarını karşılaştıran şirket,  2017’de görülen boğa koşusunda likit olmayan Bitcoin arzının yeni çıkarılan arzdan daha fazla artmış olduğunu ifade etti. Bunun da 2020’de gözlemlenen boğa koşusunda görülen likidite seviyelerine paralel olduğu belirtildi. Glassnode, likidite oranının bu şekilde devam etmesi halinde Bitcoin’in bullish olmayı sürdüreceğini öne sürdü.

bitcoin-likit

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!