Bitcoin Hırsızları Gerçek Hayatta Da Risk Oluşturuyorlar
Kripto paralar bildiğiniz gibi elle tutulabilen şeyler değiller. Varlıklarını tamamen dijital ortamda sürdürüyorlar. Bu da kripto para hırsızlığının fiziki şekilde gerçekleşememesini sağlıyor, daha doğrusu sağlıyordu. Kripto para öyle cepte, cüzdanda taşınabilecek bir şey olmadığı için sokakta biri sizi çevirip kripto paranızı alamaz…mı?
Sanıyoruz hırsızlar da bir süre böyle düşündüler. Çünkü yakın zamana dek Bitcoin hırsızlığına dair (hackler hariç) çok haber çıkmıyordu ancak iş değişiyor. Bitcoin sahipleri artık fiziki olarak saldırıya uğruyor ve cüzdanlarının şifresini vermek zorunda kalıyorlar.
Rehin Tutuldu
Geçtiğimiz Ocak ayında Tayland’ın turistik adalarından Phuket’te bir Bitcoin sahibi hırsızlığa kurban gitmişti. Rus iş adamı bilgisayarını açıp sahip olduğu 100,000 $ değerinde Bitcoin’i saldırganların hesabına aktarana kadar rehin tutulmuştu.
Bu şekilde Bitcoin hırsızlığı yapmak gittikçe daha yaygın hale geliyor. Aslında bu şekilde bir hırsızlığa kurban gitmemek için uygulanabilecek çok basit bir yöntem var: “Bende x kadar Bitcoin var” diyerek ortada dolanmamak.
Hem Şiddet Hem Soygun
Online ortamda Pavel Nyashin olarak bilinen kripto para yatırımcısı da soyguna uğramıştı. Nyashin Ocak 2018’de Leningrad’daki evinde saldırıya ve soyguna uğramıştı. Saldırganlar 24 milyon Ruble (425,000 $) çalmayı başarmışlardı.
Bir grup maskeli saldırgan Nyashin’i bağlamış ve dövmüştü. Hırsızların çaldıkları şey ise dijital para değil itibari paraydı. Hırsızlar içinde kağıt para ve bazı “önemli belgeler” bulunan kasayı çaldılar.
Bu gibi davranışlar elbette ilgi çekiyor. Nyashin sahip olduğu varlıkları korumak için pek çok önlem almıştı ancak bu önlemler kendisini kurtarmadı.
Tanınmış İsim
Şu ana kadar sahip olduğu kripto paralar yüzünden fiziki saldırıya uğramış kişiler genelde sahip oldukları servetle övünen kişilerdi. Bu gibi saldırılara uğramamak için ne kadar kripto paraya sahip olduğunuzdan bahsetmemek yeterli olabilir. Ama eğer Birleşik Krallık merkezli bir kripto para borsasının yöneticisiyseniz sahip olduğunuz servetle övünmüyor olsanız bile hedef haline gelebiliyorsunuz.
Kripto para borsası EXMO’nun genel müdürü Pavel Lerner geçtiğimiz yılın sonlarında Kiev’deki ofisinden çıktı ve saldırıya uğradı.
Lerner ortadan kaybolduktan iki gün sonra özgürlüğüne kavuştu. Ancak bu özgürlük bedava alınmadı. Lerner özgürlüğüne kavuşmak için 1 milyon $ fidye ödedi.
Gittikçe Kötüleşiyor
Saldırıya uğramak, bunun üstüne soyguna uğramak zaten yeteri kadar kötü ancak bu durum bazen biraz daha çirkin hale gelebiliyor.
Şubat ayının sonlarına doğru Moskova’daki bir kripto para yatırımcısı bir soyguna uğradı ve 1 milyon $ değerinde Bitcoin kaybetti.
Hırsızlar mağdur şahsı durdurup, sahip olduğu varlıkları almak istediler. Mağdur kişi bu talebi reddettiğinde hırsızlar adamın yüzüne bıçakla kesik attılar ve daha sonra kendisinden 100 adet Bitcoin çaldılar.
Soygunlar Artıyor
Bu gibi soygun haberlerinin sayısı son zamanlarda ciddi artış gösteriyor. Sayısı iyice artan Bitcoin milyonerleri iyice dikkat çekiyorlar ve hırsızlar özellikle bu gibi kişileri hedef alıyorlar.
Kripto para yatırımıyla zengin olmuş kişiler sahip oldukları servetin başına bir şey gelmesin diye bazı önlemler alıyorlar almasına ama bu önlemler genelde hack saldırılarına karşı oluyor. Online ortamda önlem alındığı kadar offline ortamda da önlem almak gerekebilir.
Güvenlik Nasıl Sağlanır
Sahip olduğunuz kripto paraları korumak için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Bunlardan ilki de çok imzalı bir cüzdan oluşturmak. Bu tür cüzdanlarda bir işlemin gerçekleşmesi için işlemi birkaç farklı adresten onaylamanız gerekiyor. Bu birkaç farklı adresin özel anahtarlarını da farklı bankalara, kasalara, belki toprağın altına… koyabilirsiniz. Böylece sahip olduğunuz anahtarlardan biri çalınsa bile kripto paralarınızın kontrolü hala sizin elinizde olur.
Bu tarz saldırılardan korunmanın belki de en basit yolu ise çok fazla övünmemek. “Ben şöyle iyi yatırımcıyım, ben böyle iyi yatırımcıyım, yok efenim şu kadar BTC’m var” tarzı şeyler söylemek pek çok kişinin ilgisini çekmek anlamına geliyor ve ilgisini çektiğiniz kişiler pek tekin olmayabilirler.
Kripto para yatırımcılarının bu konuda gerçekten daha dikkatli olmaları gerekiyor. Siber koruma ağı olan Gladius’un CEO’su Max Niebylski de konuyla ilgili yorum yaptı ve şöyle söyledi:
“(Sahip olduğunuz varlığın) bilgisi Blockchain’de halka açık şekilde gözüküyor diye gidip ne kadar kripto paranız olduğu hakkında övünmenize ya da kripto paralarınızı sakladığınız adresi ifşa etmenize gerek yok. Herkes sahip olduğu kripto parayı nasıl güvenli tutacağını bilmeli.”
Tabii eğer Pavel Lerner gibi önemli bir konumdaysanız ve hedef haline gelmek sizin elinizde olan bir şey değilse bu gibi şeylere dikkat etmeniz bile işinize yaramayabilir.