Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Twitter’dan Kripto Temalı Reklamlara Yasak Mı Geliyor?

Google‘ın yıllık reklamlar için ”güven ve emniyet” raporlarına göre şirket gelecek aylar içerisinde kripto para temalı reklamlar için sert önlemler alacak. Bu hamlenin, geçtiğimiz Ocak ayında Facebook‘un kripto para temalı reklamlara yasak getirmesinin ardından gerçekleşmesi gözden kaçmadı. İnternet devi bir blog gönderisinde çift değişkenli opsiyonlar, kripto para ve ICO reklamı yapan şirketlerin bir çoğunun ”şu an için iyi niyetle hareket etmediğini” söyledi.

Google’ın web sitesinde reklam politikaları ve finansal hizmetlerle ilgili bölümde arama motorunun yasağının ”kripto para ve bağlantılı içerikleri (ICO, kripto para borsaları, cüzdanları ve kripto para ticareti için tavsiyeler de dahil ama sınırlı olmamakla birlikte)” kapsadığını belirtiyor. Tetkiklere tabi olacak diğer şirketler arasında rolling spot forex and financial spread betting ile uğraşanlar da bulunuyor.

Google’ın kararı gösteriyor ki meşru kripto para olanağı sağlayan şirketler bile tanıtım için reklam hizmetinden yararlanamayacaklar, ne Google üzerinden ne de üçüncü parti web sitelerinden. Google 2017 yılında kurallara aykırı olan 3.2 milyardan fazla reklamı kaldırdığını açıkladı, bu da bir önceki yıl kaldırılan 1.7 milyar reklamın neredeyse iki katı kadar yasak demek.

Reklamcıları şirketlerin doğasının güvenilir ve verimli olduğuna ikna etmek hayati önem taşıyor. Google’ın ana şirketi Alphabet gelirinin yaklaşık %84’ünü reklamcılıktan elde ediyor. Şirketin bildirdiğine göre bu yenilik Haziran 2018’de devreye girecek. Google’ın sürdürülebilir reklamlar direktörü Scott Spencer:

”Kripto paranın geleceğinin ne olacağını görebileceğimiz bir kristal küremiz yok fakat bu camiaya temkinle yaklaşmayı gerekli görecek kadar çok tüketici suistimali veya suistimal potansiyeli gördük.” dedi.

Jack Dorsey

Google ve Facebook’un kripto para ve ilgili teknolojiler üzerine yaptığı bu hamleler Twitter CEO’su Jack Dorsey‘i spot ışığı altına koyuyor. Platformun kurucusu büyük ihtimalle kendini diğer iki şirketi takip etmesi için baskı altında bularak platformdaki yanıltıcı reklamlara ve potansiyel risk taşıyan ürünlere yasak getirebilir.

Buna binaen Dorsey’nin karşı koymak için bir sebebi de var: Kendisi sadece Twitter’ın CEO’su değil, aynı zamanda da yakın geçmişte Bitcoin ticaretine başlamış olan Square Inc. CEO’su. Başka finansal hizmet endüstrileri gibi Square de diğer kripto ve Blockchain bağlantılı yatırım ve patentleri takip ediyor. Çarşamba günü yayınlanan bir raporda Nomura-Instinet analisti Dan Dolev, anket yapılan Square tüccarlarının %60’ının Bitcoin’i bir ödeme biçimi olarak kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Dorsey’e göre ”Twitter şapkası” onu düzenleyicileri sakinleştirmeye ve kripto rüzgarını dindirmeye itebilir lakin ”Square şapkası” onu kripto para alanına daha çok girmeye de itebilir, çünkü fintech parası şu an bu alanda.

Bu noktada Facebook ve Google’ın reklam yasaklarının da tamamen su sızdırmaz olmadığı söylenmelidir – örneğin kelimelerin yanlış yazılmasıyla yasağın etrafından dolaşılabilir. Fakat nihayetinde bu şirketlerin reklam geliri yerine kullanıcılarını önemsediğinin bir işaretidir. Zaman Dorsey ve Twitter’ın ne şekilde ayak uyduracağını gösterecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment