Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cebelitarık, ICO’lar İçin Yetkilendirilmiş Sponsorlar Öneriyor

Cebelitarık Finansal Hizmetler Komisyonu (GFSC), tamamlanmış yasa tasarısının Ekim ayına kadar hazır olmasını bekliyor.

Cebelitarık Hükümeti, kripto paraların satışı ve bunlara ilişkin yatırım hizmetlerinin düzenlenmesi için bir teklif yayınladı.

Bölge, Ekim 2017’de resmi yönetmelikler oluşturmayı taahhüt eden kripto para birimi endüstrisi için memnuniyet verici bir yargı anlayışına sahipti.

8 sayfalık belgeyi, 1 Aralık 2017’de aynı konuyla ilgili bir tartışma yazısı ve 1 Ocak’ta bölgede resmi hale gelen dağıtık defter teknolojisi yönetmeliği takip ediyor. Bu yönetmelik, döviz birimi gibi kullanılabilen kripto paraları içeriyor fakat ICO‘lara özellikle değinmiyor.

Initial coin offerings (ICO)

Cebelitarık Finansal Hizmetler Komisyonu (GFSC), ICO’ların yatırım için riskli olduğuna dikkat çekiyor. Belge, token satışlarını bir ağ kurulmadan önce cep telefonu şirketinden dakika satın almaya benzetiyor. Bu paranızın, ağ kurulumu için kullanılacağı anlamına geliyor. Tokenler ürünlerin peşin satışını temsil ettikleri için, menkul kıymet olarak sayılamıyor. Ancak, ileri tarihlerde yüksek bir fiyatla satılabilme ihtimalleri olduğu için, menkul kıymet olma özelliklerinin bazılarını sağlıyorlar.

Belge, tokenlerin menkul kıymet sayılabilme durumlarının halihazırda bulunan mevcut yasa tarafından yeterince kapsandığını belirtmektedir.

Teklifler

Token satışları ile ilgili olarak, belgede yatırımcıların henüz piyasada olmayan bir şey satın aldıkları tekrarlanıyor: “Bu gibi durumlarda alıcılar, ürün veya hizmetin hiçbir zaman teslim edilmemesi ve genellikle ödenen bedelin iadesi hakkından feragat edilmesi riskleri taşıyor. Alıcılar bu riskleri almak için hazırlıklı olabilirler, ancak bilinçli bir karar vermeleri için önceden yeterli şekilde bilgilendirilmeleri uygun olacaktır.”

Dolayısıyla, düzenlemenin ilk aşaması Cebelitarık’ın içinden ya da dışından gelen token tanıtımlarını kontrol etmek olacaktır. İhtiyaç, “birincil pazardan token almayı düşünen herkesin bilinçli karar vermesini sağlamak için, bilginin yeterli, doğru ve dengeli bir şekilde açıklanması” olacaktır. Düzenlemeler, tekliflere göre neyin kastedildiği konusunda halkı aydınlatacaktır.

Token satışlarından elde edilen gelirler, genel olarak kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularıyla ilgili olan 2015 Gelir Suçları Yasası’na tabi olacaktır. GFSC, bunu yasalar çerçevesinde düzenlenecek yeni bir yönetmeliğe göre denetleyecektir.

Yetkili sponsorlar

Her ICO projesine bir sponsor atanacaktır. Sponsor, “konu ile alakalı bilgi ve deneyime” sahip olacak ve yönetmeliklerle ilgili şikayetleri sağlama almaktan sorumlu olacaktır.

Sponsorların, ICO projesinin davranışını yönetmek için, belgede “uygulama kodları” olarak adlandırılan kısma sahip olması gerekecektir.

Sponsorlar, “ilkeleri uygulamak için kendi metotlarını belirleme” konusunda özgür olacaktır. Yetkili bir sponsorun kurallarına uyulmaması, bu konuda özel olarak oluşturulmuş bir suç teşkil edecektir.

Bir proje onaylandığında, resmi kayıtta görünecektir. Sadece kayıtlı görünen projeler Cebelitarık’a ya da Cebelitarık dışına iş yapabilecektir.

Borsalar ve finansal danışmanlık

Belge ile ilgili olarak borsalar veya “tokenlerin ikincil piyasaları ve türevleri”, MiFID II ve MiFIR üzerinde “uygun, orantılı ve ilgili olduğu ölçüde” modellenen hükümlerle düzenlenecektir. Genel tavsiye olarak tanımlanan tavsiyeler,(“nötr”) olarak adlandırılırken, ürünle ilgili tavsiyeler (“seçici ve yargısal”) olarak adlandırılmaktadır ve kişisel öneriler içerir. Mali tavsiyelerin türleri mevcut Avrupa düzenlemeleri tarafından yeterli bir şekilde karşılanmaktadır ve GFSC kuralları yazma konusunda MiFID II’ye güvenmektedir. Ancak özel olarak tokenlerl’e ilişkin tavsiyede bulunma faaliyeti yasaya eklenmelidir.

Uygulama tarihi

GFSC, tamamlanmış yasa tasarısının Ekim ayına kadar hazır olmasını bekliyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment