Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İş Bankası Genel Müdürü: Kripto Paralarda Parayı “Bir Gecede Kaybetme Riski” Var

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kripto paralara yatırılan “birikimin bir gecede kaybedilebileceğini” söyledi. Aran, bunlar için geçmişte kullandığı “kumardan farksızdır” yorumunu yineledi.

İş Bankası Genel Müdürü, bankanın 2021’deki planlarını ve dijitalleşmeye yönelik projelerini değerlendirdi. Kripto paraların “eksik ve riskli” yönlerini gündeme getiren Aran, dijital paralarda nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti.

Kripto paraların riskleri

Aran kripto paraların teknoloji, siber hırsızlık, fiyat oynaklığı, dolandırıcılık ve düzenleme bakımından risk barındırdığını, bunun henüz “piyasa yapıcılığı olmayan bir alan” olduğunu söyledi.

Fiyatlardaki düşüşü, faaliyetlerine bir gecede son veren kripto para borsasını ve vatandaşın parasını alarak bir gecede buharlaşan kripto para şirketini örnek gösteren Aran, bunlar için mart ayında yaptığı “kumardan farksız” yorumunu yineledi.

Yatırımın “bir gecede kaybedilmesi riski”

Türkiye’de ödeme amaçlı kullanımı yasaklanan kripto paraların, para ve menkul kıymet gibi bir tanımı bulunmuyor. İş Bankası Genel Müdürü, yasal düzenleme konusundaki bu eksikliğin üstünde durarak şu sözleri kullandı:

“Yasal düzenleme yapılana ve piyasa yapıcılığı kavramı gelene kadar vatandaşımızın tüm hayatı boyunca uğraşarak, zorluklarla oluşturduğu ve kripto paraya yatırdığı birikimin, bir gecede kaybedilmesi, yarılanması riski vardır. … Arkasında bizleri büyüleyen dağıtık blokzincir teknolojisi, lütfen gözlerimizi kamaştırıp kripto para konusundaki eksiklikleri ve riskleri görmemize engel olmasın.”

“Herkese bir banka hesabı açılması gerekecek”

Aran, geçen ayki konuşmasında geleceğin bankacılığında “fiziksel paranın” değil, “dijital paranın olacağını” söylemişti. Aran’a göre dijital para kullanımı için banka hesaplarının yaygınlaşması gerekecek:

“Henüz bankacılıkla tanışmamış kesimler ya da mobil iletişimi olmayan kesimlerin dijital parayla harcama yapması çok kolay değil. Dijital paraya geçmek, dijital parada etkin olmak istiyorsak herkese bir banka hesabı açılması, herkesin bir mobil erişimi olması gerekecek. Bankacılık sektörünün kapsayıcılığının de artması gerekecek.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital merkez bankası parası için yapılan altyapı çalışmalarının 31 Aralık 2021’e dek tamamlanacağını duyurdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!