Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hükumeti Dağınık Defter Teknolojisi Hakkında Açıklamalarda Bulundu

ABD Sayıştayı (GAO) finans düzenleyicilerinin yaratmakta olduğu karmaşıklığın dağınık defter teknolojisi (DLT) girişimlerinin önüne geçtiğini düşünmekte.

GAO’nun 22 Mart‘ta yaptığı açıklama finansal teknolojilerin faydalarını, risklerini ve sektör ile ilişkilendirilen düzenlemeler hakkında yapmış olduğu geniş çaplı bir analizin yalnızca ufak bir parçası. Bu kuruma aynı zamanda bu alanda düzenlemeler üzerinde sahip oldukları yetkilerden dolayı “kongresel gözlemciler”de denilmekte.

DLT şirketlerinin kuruma yapmış olduğu başvurularda bulunan temel başlık ABD’deki düzenlemelerin henüz bir zemine oturtulmuş olmaması ve buna bağlı olarak şirketlerin yenilikçi ürünleri ve servisleri piyasaya sürerken gecikmeler yaşamasına veyahut tamamen ABD sınırları içerisinde bu hizmet ve ürünleri sunmamasına neden olmakta. Bunun arkasında yatan sebep ise düzenlemelerin yorumlanacağının bilinmemesi.

132 sayfalık bu rapor şu şekilde devam etmekte:

ABD finansal düzenleme yapısının finansal teknoloji şirketleri için yaratmış olduğu karmaşa yüzünden şirketler hangi kanunlara uyması gerektiğini ve işlemlerinin hangi düzenleyici başlık altında incelendiğini tam olarak kestiremiyor.”

GAO aynı zamanda eyaletlere bölünmüş lisans ve kayıt işlemlerinin her birinin farklı olmasının DLT şirketleri için çoğunlukla caydırıcı bir şekilde pahalı olduğunu belirtmekte.

Raporda kripto para birimleri üzerine tartışılan bölümde ise bu sektörün risklerinin, işlemleri geri alınamazlığı, çalınma ihtimali ve dolandırmaya yönelik token satışları olarak sıralanmakta.

DLT‘ye dönecek olursak rapor bu teknolojinin, ödemeler ve para birimleri, türevler ve menkul kıymet işlemleri için işlem masraflarını kısarak tüketicilere daha ucuz hizmet sağlayabileceğini belirtmekte. Ayrıca listede siber güvenlik uygulamaları ve olası bir kıyamet günü senaryolarından biri olan”%51 saldırısı“da yer almakta.

Bu GAO‘nun ilk kez finansal teknolojiler veya Blockchain ve kripto para birimleri üzerine yaptığı bir araştırma değil.

Nisan 2017 yılında GAO yayımlamış olduğu bir raporda Blockchain teknolojisi ve dönemin endüstri gelişimi hakkında bir takım çalışmalar yapmıştı. O zamanlar yeni düzenlemelerin Blockchain Teknolojisini ve DLT’yi kapsayıp kapsamayacağı belirsizdi.

Benzer bir şekilde GAO, Ocak 2017‘de IRS‘e vergi mükelleflerinin kendi bireysel emeklilik hesaplarından Blockchain temelli varlıklara yatırmalarının doğuracağı olası riskler hakkında uyarılarda bulunması ve gerekli önlemleri alması hakkında tavsiyelerde bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment