Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Milli Gelir İdaresi (IRS), Vergi Mükelleflerine Kripto Paralar Konusunda Hatırlatmada Bulundu

ABD Milli Gelirler İdaresi (IRS) ABD’deki vergi mükelleflerine, yıllık vergi formlarında kripto gelirlerini de eklemelerini unutmamaları konusunda bir hatırlatmada bulundu.

Geçtiğimiz Cuma günü yayımlanan makalede, IRS, 2014‘te yürürlüğe giren kripto para birimlerinin nasıl vergilendirileceği konusundaki kanunlar doğrultusunda kripto para işlemlerininde diğer her türlü varlık gibi vergiye tabi olduğunu belirtti.

An itibariyle IRS, dijital para birimleri üzerinden bütün gelir ve giderler sabit sermaye olarak ele alındığı için sermaye kazançları olarak kabul edilmekte. Benzer bir şekilde maaşlarını kripto para üzerinden alan çalışanların maaşları da vergiye tabidir.

Cuma günkü açıklamasında IRS daha önceki yetki alanını genişleterek artık kripto para birimler üzerinden gerçekleştirilen ödemelerinde kuruma bildirilmesi gerektiğini belirtti. Kurumun yaptığı açıklamada:

“Dijital para birimi kullanılarak gerçekleştirilen ödemeler ile diğer varlık türleri ile yapılan ödemeler aynı bildirim kurallarına uymak zorundadır.”

Yapılan bir başka açıklamada IRS kripto para birimlerinin birer varlık olarak belirttiğini yineleyerek şunları ekledi:

“Dijital para birimleri işlemlerinden elde ettiği gelirleri düzgün bir şekilde tarafımıza bildirmeyen vergi mükellefleri, bu işlemlerinin detaylı bir şekilde denetimi yapıldıktan sonra uygun görülen şekilde cezalara veya faizlere çarptırılabilir.”

Bu cezalar yasal takibata kadar uyarının türüne göre çok ciddi seviyelere ulaşabilmekte. Vergi kaçakçılığı kanunen bir suç olarak sayılmakta ve bu suçtan hüküm giyilmesi durumunda 5 yıla kadar hapis cezasıyla birlikte 250,000$‘a kadar para cezasına çarptırılabilinmekte.

Benzer bir şekilde yanlış bir şekilde vergi bildirme durumunda ise suçlu bulunan kişi 3 yıla kadar hapis cezası ile yine aynı şekilde 250,000$’a kadar para cezası ile karşı karşıya kalabilmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment