ABD’deki 1.8 Trilyon Dolarlık Teşvik Paketi Reddedildi
ABD Senatosu’nda birkaç saattir epey hararetli bir tartışma yaşanıyordu. Bu tartışmanın sebebi ise Senato’ya sunulan 1.8 trilyon dolarlık teşvik paketinin oylamasıyla ilgiliydi.
Başta Trump olmak üzere birçok Cumhuriyetçi Parti üyesinin desteklediği bu paket tasarısı, Koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltmak için hazırlandı. Bu tasarının onaylanması halinde birçok vatandaşa para yardımı yapılacak ve özellikle büyük şirketlere destek olunacaktı. Ancak tasarı Senato’dan onay alamadı.
Yeterli Evet Oyu Çıkmadı
Senato üyeleri uzun süren tartışmaların ardından bu paket tasarısını reddettiler. Cumhuriyetçilerin bu tasarıyı onaylatmak için 60 oya ihtiyaçları vardı ancak tasarı 49’a 46 oyla ikinci kez reddedildi.
Cumhuriyetçi Senatör John Thune, Demokratik Parti üyelerinin bu tasarıyı reddetmelerine bir hayli sinirlendi. Demokratik Parti üyelerinin “ülke yanarken hala siyasi oyun peşinde olduklarını” söyleyen Thune, muhalefet tarafını sert bir şekilde eleştirdi. Yine Cumhuriyetçi Parti üyelerinden Mitch McConnell da ABD’nin şu anda “milli bir acil durum” yaşadığını ve Demokratik Parti üyelerinin “kendilerinden utanmaları gerektiğini” söyledi.
Neden Reddettiler?
Cumhuriyetçi Parti üyeleri bu paketi Koronavirüsün ekonomik etkilerini olabildiğince hafifletmek ve ülke genelindeki işletmeleri kurtarabilmek için hazırladılar. Peki ama Demokratik Parti üyeleri böyle bir paketi neden reddettiler?
Bunun aslında birçok farklı sebebi var. Ancak Demokratik Parti üyelerinin en rahatsız oldukları nokta, bu paketin büyük ölçüde ‘büyük şirketlere’ yönelik olmasıydı. Demokratik Parti üyeleri bu paketin özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için yetersiz olduğunu, ayrıca düşük gelir düzeyindeki vatandaşlara da hitap etmediğini düşünüyorlar.
ABD’deki bu 1.8 trilyon dolarlık teşvik paketinin onaylanmamış olması ülke ekonomisine nasıl bir darbe vuracak belli değil. Ancak bu tasarının henüz rafa kaldırılmamış olduğunu belirtmek gerekiyor. Demokratik ve Cumhuriyetçi parti üyeleri bu tasarı hakkında görüşmeye devam edip bir orta yol bulmaya çalışacaklar. Demokratik Senatör Dick Durbin, bu tasarının kısa süre içerisinde “onaylanacağına” inanıyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de iki taraf arasında bir orta yol bulup uzlaşma sağlamaya çalışıyor.