Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’den Kripto Para Dolandırıcılığı Uyarısı: En Tehlikeli Sosyal Medya Platformu Hangisi

Kripto para dolandırıcılarının son kurbanı 74 yaşındaki bir ABD vatandaşı olurken yetkililer, dolandırıcıların en sık kullandığı sosyal medya platformlarına karşı kullanıcıları uyardı.

ABD Vermont eyaletinin Finansal Regülasyon Departmanı 20 Temmuz tarihinde yayınladığı bir bildiride, vatandaşları sosyal medya üzerinden yapılan kripto para dolandırıcılıklarına karşı uyarırken yakın zamanda dolandırıcıların kurbanı olmuş bir ABD vatandaşının hikayesine de atıfta bulundu.

Verilen bilgilere göre 74 yaşındaki Naum Lantsman, hayatı boyunca biriktirdiği 340 bin doların üzerinde varlığını Instagram üzerinden ağlarına düştüğü bir dolandırıcı bir kuruluşa kaptırdı. “SpireBit” adlı dolandırıcı platformun reklamını Instagram’da gören Lantsman, platformdan hesabını oluşturdu ve kısa bir süre sonra onunla Telegram üzerinden iletişime geçen bir temsilci tarafından ısrarla yatırıma teşvik edildi.

Platformda elde ettiği sahte karlara aldanan Lantsman’ın 500 dolarla başladığı yatırım serüveni ise tüm birikimini dolandırıcılara kaptırmasıyla sonuçlandı. Lantsman, dolandırıcılık olaylarını zaman zaman duyduğunu ama kurban olacağını hiç düşünmediğini belirtti.

Dolandırıcılar en sık hangi platformu kullanıyor?

Öte yandan Vermont Finansal Regülasyon Departmanı dolandırıcıların sosyal medyayı oldukça sık kullandığını belirterek vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda departman, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından yakın zamanda yayınlanmış bir bir rapora işaret etti.

Raporda ver alan bilgilere göre sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılıkların %40’ı kripto paraları içeriyor. Dolandırıcılığın en fazla gerçekleştiği platform %32 ile Instagram olurken Facebook %26, WhatsApp %9 ve Telegram %7 ile onu takip ediyor. Bu dolandırıcılıklarda genelde sahte yatırım fırsatları kullanılıyor.

FTC raporda, Ocak 2021 ile Mart 2022 tarihleri arasında neredeyse 1 milyar dolarlık kripto para dolandırıcılığı gerçekleştirildiğini belirtti. Bu miktarın arasında aslan payını 575 milyon dolarla, “yatırım fırsatları” yöntemleri aldı. Sahte yatırım fırsatlarını ise 185 milyon dolarla duygusal ilişkiler üzerine kurulan dolandırıcılıklar takip etti. Pastadan en küçük payı kamu görevlilerini taklit eden dolandırıcıların aldığı görüldü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!