Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Akbank Müdür Yardımcısı: “Blockchain dünyada birçok şeyi değiştirdiği gibi bankacılığı da değiştirecek”

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından 5 Ekim 2017 Perşembe günü düzenlenen Blockchain Summit’de “Blok Zinciri Teknolojisini Anlamak”  üzerine konuşuldu. Türkiye’nin önde gelen firmalarının temsilcilerinin bulunduğu etkinlikte Bitcoin ve diğer kripto paralar hakkında konuşulurken, ICO’lara da yer verildi

“Bir gecede 25-30 milyon dolar yatırım alan projeler var”

Akbank Direkt Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş ICO’lar hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı. Ulutaş’ın konuşması:

“ICO yeni bir tür fonlama aracıdır. Şirketler özünde, özellikle de  Blockchain dünyasında barınanlar ve Ethereum dünyası üzerinde bu işi yapanlar, yeni fikirleri fonlamak için bir yöntem buldular. ICO’lar IPO’dan esinlenmiş bir sistem. Bu genelde şirket belli bir olgunluğa geldiğinde borsaya açılma demektir. Tabii borsaya açılmanız için büyük bir şirket olmanız gerekiyor. Her ülkede çeşitli kurumlar sizleri denetledikten sonra reddedilerek açılıyorsunuz ve kontrol altında oluyorsunuz. ICO ise bunun öteki ucunda diyor ki biz o kadar olgunlaşmış değiliz hatta bazı şeyler fikir aşamasında biz bunlara fon bulmak istiyoruz. Bir nevi Melek Yatırımcılık’ın dijitalleşmiş hali. ICO’lar kendi coinlerini çıkartıyorlar. Bu coinlere şimdi yatırım yaparsan fikir ortaya çıktığında sağlam bir fikir ise para kazanıyorsunuz. Özetle faydası şu, bütün bu hesap kitaplara girmeden bu fikirlere destek alabilmenizi saplıyor. Bir gecede 25-30 milyon dolar yatırım alan projeler var. Şu anda bir ICO çılgınlığı yaşanıyor. Bunların bazıları vasatken, bazıları ise çok sağlam fikirler… Ama inanılmaz bir para akıyor. Çünkü her yerden her koşuldan para aktarabiliyorsunuz. Ancak bir yerden bir hisse almak isteseniz bu çok büyük bir derttir. ICO’larda ise bu sorun olmadığından para akışı devasa boyuttadır.” şeklinde başladı.

“Blockchain dünyada birçok şey değiştirdiği gibi bankacılığı da değiştirecek”

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olan Ayşegül Toker, “Türkiye ekosistemine baktığımızda girişimcilik tarafında yatırım almak çok kolay değil. Ancak çok iyi fikirler yatırım alabiliyor. Bu durumda bunu bir soruya çevirmek gerekiyor. ICO’lar bankacılıkta neleri değiştirebilir? Sizin de bir risk değerlendirme konusunda değişme gitmenizi gerektirecek noktalar olabilir mi?” sorularını Ulutaş’a yönlendirdi.

Blockchain’in dünyada bir çok şey değiştirdiği gibi bankacılığı da değiştireceğini söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Ulutaş ise, Ripple’ın Akbank bünyesine yakın zamanda dahil olduğunu ve Swift’e nazaran daha uygun ücretli ve hızlı kullanılabildiğini dile getirdi.

Ulutaş, “Para dediğimiz şey aslında sanal, biz onun transferini kolaylaştırmak için kağıda bastık ve şimdi ise kağıda gerek kalmasın diye dijital bankacılığa yöneliyoruz.” dedi.

“Finans dünyasına Blockchain’in çok büyük etkisi olacak”

Bankacılık ve Blockchain teknolojisi üzerine geniş çapta konuşan Ulutaş sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ben size bir dosya yollarken size yolladığım dosyanın kopyasını yolluyorum. Aslında o para her yerde bulunuyor. Eğer ben size bir para yolluyorsam bunun elden çıkması gerekiyor. Bunun bir kopyasını yollamak olmaz. Dolayısı ile ben finans dünyasına Blockchain’in çok büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Bankacılıkta bu güven zincirini kuran aracılık sistemi vardır ve bu aracılık sistemini aslında ciddi boyutta değiştirecek. Bu sistem şu soruyu doğuracak, ‘Ben zaten bunu kendim yapabiliyorsam neden bankacılara ihtiyaç var?’ Bu işlem lisanslı işleri de kıracak. Dolayısı ile bir şekilde oyun sahasını eşitleştiriyor. Bunlardan nedenlerden ötürü ICO’lar da bunun üzerine katman olarak eklendi. ICO’da aslında yeni fikirlerin çıkışını hızlandırıcı. Fon bulmak çok regüle ve zorlu bir alan iken şuanda çok kolay ve hızlandırıcı durumda . Bu nedenle ICO ile birlikte işlemlerin çok daha hızlanacağına inanıyorum. Fintek denen taraftan da çok hızlı artacağını düşünüyorum.”

“Dijital ID’nin bulunduğu bir dünya yaratılabilir mi?”

Ulutaş Akbank’ın Blockchain teknolojisi hakkındaki çalışmalarına da konuşmasında yer verdi:

“ ‘Blockchain ile ilgili biz ne yapıyoruz diye soracak olursak, az önce bahsettim Ripple’a dahil olduk. Bir ayağımız bugünde, bir ayağımız ise yarında. Bugün her türlü geçerli sistemi kullanıyoruz. Yarın ile ilgili birçok fikir ile çalışıyoruz. Ayrıca “Dijital Kimlik” üzerine çalışmalarımız var. Devlet ile işbirliği yaparak Dijital ID’nin bulunduğu bir dünya yaratılabilir mi gibi çalışmalarımız var.”

“Ben de ICO’lara yatırım yapıyorum ve mal varlığımın %5’i kuralını çok aşıyor”

ICO’lara yatırım yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair konuşan Ulutaş, yatırım konusunda:

“Ben de ICO’lara yatırım yapıyorum ve mal varlığımın %5’i kuralını çok aşıyor. Hatta bundan zevk alıyorum. Fikirleri incelemek hoşuma gidiyor. Çünkü benim işimle ilgili olduğundan şeviyorum. Bu işin bence en kritik noktası işin içinde kimin olduğuna bakmak. Bu çok önemli ve nereden gördüğünüze bakmak önemli. Ama bu yatırım tavsiyesi değil. Referanslar bu konuda en önemli noktalardan biri. “ şeklinde konuştu.

“Ripple ile birlikte biz bir adım attık. Fakat bu kullanıcıya ulaşan bir şey değil.” Diye konuşan Tolga Ulutaş, Akbank’ın bunun üzerine çalıştığı birçok projesi olduğundan bahsetti. Blockchain teknolokjisinin BDDK’ da çok yenilikçi regülatör olarak görüldüğünü söyleyerek Türkiye’de Blockchain işinin inanılmaz yerlere geleceği fikrini beyaan etti.

Her yerde bir dolandırıcılık furyası oluşmaya başladı”

Hackquarters kurucusu ve CEO’su Kaan Akın ise ICO’lar için:

“Bu aslında hayatımızda yeni değil kickstarter gibi bir oluşum ile bu zaten sağlanıyordu. Bu hisse almak olmuyordu ama önceden satış yaparak para toplanabiliyordu. Bu tarz projeler çıkmaya başladıktan sonra yine çok fazla paralar toplanmaya başlandı. Ama bir şirkete ortak olmuyorsunuz. Bence dünya istatistiksel olarak çalışıyor. Her yerde bir dolandırıcılık furyası oluşmaya başladı. Bu yüzden bunların bir kısmı iyi niyetli, bir kısmı kötü niyetli. Bazıları projeyi gerçekten yapmak istiyor ancak proje tutmuyor ve yapamıyor. Bazıları da parayı alıp kaçıyor. Hacime bakarsak yaklaşık 2 milyar dolar para toplandı. Siz iyi bir şeyler yapmak istiyorsanız başarınıza ürününüze ortak olabilecek insanlar bulmanıza olanak sağlanıyor. Türkiye’de gelişmeye devam ediyor, Amerika’da bu olay uç noktada sürüyor zaten. Bu işin en güzel tarafı, hisse yatırımı çok zor. Ama siz gidip de bir şirketin %10’una para koyduğunuzda şirket batmazsa eğer siz de o parayı 10 yıl tutmak zorundasınız. ICO’ların en güzel tarafı istediğiniz zaman paranızı çekebilme imkanınız olması. Bir kayıp yaşamadan bunu yapabilmek bence yatırımcılar için harika bir olanak. O yüzden ICO’ların biraz da farkı topa hiç girmeden yatırım yapabilmesi.” sözlerini dile getirdi.

Bir başka konuşmacı ise Türkiye’deki ilk ICO’ yu Boğaziçi Üniversitesi’nin bünyesinde yapma teklifini etti ve bunun deneysel bir proje olacağını dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment