Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Neden Bitcoin Yerine Nakit Tercih Ediliyor?

Kredi kartları, banka kartları ve şimdi de dijital paralar gibi yeni ve kullanışlı ödeme metotlarının ortaya çıkmasıyla pek çok kişi nakit paranın, tarihi geçmiş bir ödeme metodunun, ortadan kalkacağını düşünebilir. Ancak “nakit paranın devri geçti artık” dediğimizde biraz aşırıya kaçıyor olabiliriz.

Yapılan bir ankete göre, nakit paranın kullanım oranı banka kartından yalnızca %6 daha az. Bunun sebebi olarak nakit para kullanımının çok daha basit olması gösterilebilir.

İnsanlar Hala Daha Nakit Tercih Ediyor

Cardtronics ve Edelman Intelligence tarafından mayıs ve haziran aylarında yapılan 1,000 kişiyi kapsayan ankete göre, ankete katılanların %27’si nakit parayı tercih ederken ankete katılanların %33’ü banka kartlarını tercih ediyor.

Ankette dijital para da yer aldı ve ankete katılan insanların %15’i, tercih ettikleri ödeme metodu olarak dijital parayı gösterdiler. Yapılan anket aynı zamanda neredeyse ortadan kalkmak üzere olan ödeme metotları olduğunu da ortaya çıkardı. Bunlardan biri bir zamanlar epey yaygın kullanılan çeklerdi. Ankete katılanların yalnızca %3’ü hala daha çek kullandıklarını belirtti.

Anket - En çok tercih edilen ödeme yöntemleri copy
Anket – En çok tercih edilen ödeme yöntemleri

Bu anket Amerikanlar üzerinde yapıldı ancak buna benzer başka anketler de mevcut. Buna epey benzer bir anket Asya piyasasında yapıldı ve o ankete göre Asyalıların çoğunluğu ödeme metodu olarak nakit parayı tercih ediyor.

Bitcoin İçin Çıkarılacak Dersler

Nakit para gibi eski bir ödeme sisteminin hala daha ortalıkta ve daha ötesi bu denli popüler olmasının bir sebebi olmalı. Bu sebep, Bitcoin gibi dijital para birimleri için bir ders niteliğinde olabilir.

Ankete göre nakit paranın bu denli yaygın olmasının sebebi, kullanımının çok basit olması ve güvenli olarak değerlendirilmesi. Kabul etmek gerekir ki dünyadaki insanların büyük çoğunluğu hala daha dijital paraları kullanmak bir yana, dijital paraların ne olduğunu dahi tam anlamıyla kavramış değil. Bunun yanında dijital paralarla ilgili sık sık çıkan hack saldırıları, dolandırıcılık olaylarını da göz ardı etmemek gerekir.

Anketi düzenleyen firmaya göre katılımcıların %84’ü veri güvenliği hakkında endişeleniyor ve 3’te 2’si herhangi bir ödeme yaparken hangi ödeme metodunun en güvenlisi olduğunu dikkate alıyor.

Teminat İhtiyacı

Dijital paraların halk tarafından “güvenli” olarak görülmemesi, insanların hala daha nakit, kredi kartı, banka kartı kullanmasının tek sebebi değil. Evet, insanlar kullandıkları ödeme metodunun güvenli olmasına dikkat ediyor ancak kredi kartları ve banka kartlarıyla ilgili her gün onlarca sahtekarlık haberi çıkıyor. Sürekli olarak insanlar kredi kartı dolandırıcılarıyla uğraşmak durumunda kalıyor. Peki kredi kartlarında da dolandırıcılık olayları yaşanırken, insanlar neden dijital para kullanırken dolandırılmaktan korkuyorlar? Aslında bunun cevabı Bitcoin gibi dijital paraların en temel ilkelerinden birinde gizli. İnsanlar dijital paralardan korkuyor çünkü Bitcoin gibi paralar herhangi bir yere bağlı değil. Yani bir dolandırıcı, birinin Bitcoin’lerini elinden alsa; Bitcoin’ini kaybeden kişi biliyor ki bu durumu gidip herhangi bir otoriteye şikayet edemez.

“Keep the Change: A Collector’s Tales of Lucky Pennies, Counterfeit C-Notes, and Other Curious Currency” kitabının yazarı Harley J. Spiller’ın nakit parayı sevmesinin nedeni ise gayet açık: kullanımı basit.

Harley J. Spiller gayet basit ama bir o kadar haklı bir şekilde “telefonum çöküyor, bilgisayarım bozuluyor ancak 5 yaşından beri sakladığım bozuk para koleksiyonum hala daha duruyor” yorumunda bulunuyor. “(Para) bir ekrandayken, onu bir cam parçası gibi görüyorum. Madeni paralarınsa çıkıntılı kenarları oluyor. Dokunabiliyorsun, oynayabiliyorsun… Diğer türlü paralarla ise direkt bir bağlantı kuramıyorum.”

Nakit Paraya Karşı Millennials’ın Tutumu
Nakit Paraya Karşı Millennials’ın Tutumu
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Nigar
    Posted 10 Mart 2018 - 22:07 22:07

    Makale çok işime yaradı teşekkür ederim

Leave a comment