Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Akıllı Kontrat Sisteminin Öncülerinden Nick Szabo: “Merkeziyetsizliğe Sekte Vurulmamalı”

New York’ta katıldığı bir konferansta konuşan ve akıllı kontrat sistemlerinin öncülerinden biri olarak kabul gören Nick Szabo, katılımcılara Blockchain teknolojisinin ana amaçlarını hiçbir zaman unutmamalarını öğütledi.

1996 yılında bu konsepti ilk ortaya çıkaran kişi olan Szabo, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

”Şimdi merkezi olmayan ve işi kökten değiştiren bir sistemin yararlarına değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi geleneksel bankacılık modeli şöyle işler: ‘Ben size güveniyorum, siz de bana güvenin.’ Ancak her zaman bankalara güvenmek zorunda değiliz.”

Szabo’nun hitap ettiği kalabalığın birçok önde genel finans sektörü profesyonellerinden oluştuğu belirtilirken, R3 CEO’su David Rutter ve Digital Asset CEO’su Blythe Masters’dan sonra sözü alan Szabo’nun konuşmasına katkıda bulunan diğer panelistler, Blockchain girişimlerine karşı o kadar da soğuk değildi.

Digital Asset firmasının üst düzey teknoloji sorumlusu Shaul Kfir, şöyle konuştu:

”Eskiden durup düşünür ve kendi kendime Bitcoin güzel, Ethereum güzel, demek ki bu finansal hizmetlerde çalışan adamlar bir şeyden anlamıyor diye düşünürdüm ancak şimdi değişti. Artık onlara daha fazla saygı duyuyorum.”

Akıllı Kontratların Geleceği

Konferansta konuşulan bir diğer konu da, akıllı kontratların güvenilirliği, geleceği ve performansı idi. Chain CEO’su Adam Ludwin’in de bir önceki panelde dile getirdiği 2016 yılı DAO Hack’ini öne süren bir grup düşünce, akıllı kontratların halen yüksek hacimli marketler için hazır olmadığı fikrini iddia etti.

Ancak Saul Kfir konuya muhalefet ederek Amerika Birleşik Devletleri Hazinesini örnek verdi. Bu endişenin yersiz olduğunu belirten Kfir, 100 milyon dolarlık işlemin çerez gözüyle değerlendirildiği hazine’de akıllı kontratların çalışmasının; bu sistemin yeterliliğini kanıtladığını düşündüğünü ifade etti.

Aynı zamanda tüm bu akıllı kontrat geliştiricilerinin er ya da geç bir standardizasyona gitmelerinin de elzem olduğu fikri, toplantıda yankılandı. Konuyla ilgili konuşan Adam Ludwin, akıllı kontrat geliştiricilerinin daha önce denenmiş ve memnun kalınmış örnekler üzerinden hareket etmelerinin, daha doğru bir hareket olacağına inandığını belirtti.

Ludwin, buna karşın şu anda bunun pek de mümkün görünmediğini kabul ederek şunları söyledi:

”Açıkçası bir standardizasyon bence gerekiyor. Ancak şu an bu pek mümkün gibi görünmüyor. Çünkü şu an adeta bir patlama yaşanıyor. Ancak er ya da geç, işler oturdukça bu işin de standardı olacağı fikrindeyim.”

Bu konuyla ilgili de konuşan Szabo, bu konuya bakış açısının değişmesinin, güvenilirliği kazanma noktasında önem arz edeceğine inandığını belirtti. Bilgisayar programcılığı yaklaşımının bu konuya hiç uymayacak bir model olduğunu belirten Szabo, şöyle konuştu:

”Diyelim ki bir kalp pili yaptınız ve onu bir insanın kalbine koyacaksınız. Bunun sanırım hatalardan arındırılmış olmasını isterdiniz değil mi? Aynı şekilde herhangi bir ulusal savunma sisteminin de Java Script kullanılarak yazıldığını düşünmüyorum…”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment