Allianz Bitcoin’e Balon Dedi, İstatistikler Diğer Yönde
14 Mart tarihinde 81 milyar dolarlık sigorta devi Allianz‘ın global ekonomi ve strateji lideri Stefan Hofrichter tarafından yayınlanan raporda, tüm likiditesine rağmen kripto paranın bir balon olduğu iddia edildi.
Yinelenen Esas Değer Tartışmaları
Hofrichter Bitcoin gibi kripto paraların esas değerden yoksun olduğunu ve temel fiyatının sıfır olduğunu savundu.
”Bize göre esas değeri sıfır olmak zorunda. Devlet tahvili, öz kaynak ve kağıt para benzerlerinin aksine Bitcoin boşluğa sırtını yaslamak gibi – bir gelir akışı yaratmıyor. Bitcoin’in piyasası boyut olarak hala küçük olduğu için vefatı durumunda ‘gerçek durumdaki’ yayılma etkisi de küçük olur. Sonuç olarak, Bitcoin’den filizlenebilecek finansal istikrar risklerinin göz ardı edilebilir olduğunu düşünüyoruz – en azından şimdilik.”
Buna rağmen, Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein gibi saygı duyulan analistlerin ve bankacıların da defalarca belirttiği gibi esas değer konsepti özünde kusurludur ve aktiflerde temel fiyat zaten bulunmaz. Örneğin arz ve talepleri tamamen serbest piyasa tarafından belirlendiği için stoklar, emtialar ve itibari paraların da esas değeri yoktur.
Multi milyar dolarlık holdinglerin dijital teminata dayandığını ve bunu da esas değeri olmadığının altını çizen Fundstrat analisti Tom Lee:
”Eğer bir baby boomer’a ‘Herhangi bir dijital işletmenin varlığı meşru mudur?’ diye sorarsanız muhtemelen şu anda S&P 500’deki en büyük şirketler olan Facebook, Google, Netflix, Amazon ve Apple’ı kabul etmeyeceklerdir, oysa bunların tamamı dijital teminata dayanan dijital sektörün şirketleridir.”
Bitcoin gibi kripto paralar değerlerini güvenli, merkeziyetsiz ve onu ayakta tutan nodeler, kullanıcılar ve madencilerden oluşan bir ağ olma özelliğinden alıyor. Bitcoin ağının işlem yapma gücü öyle bir noktaya geldi ki tek başına ne bir organizasyon ne de bir kurum onun yarışabilir; böylece çifte harcamaya geçit verilmiyor ve bir kişinin daha çok kripto para üreterek sistem avantajını eline alma ihtimali ortadan kalkıyor.
Daha da önemlisi, sadece akredite yatırımcı ve brokerlere açık olan menkul kıymetler borsası veya diğer özel borsalara karşılık kripto para piyasası tamamen umumi. Bütün yatırımcılar kripto para yatırımı veya ticareti yapabilir. Buna bağlı olarak Bitcoin ve diğer büyük kripto para birimleri, küresel menkul kıymetler borsasındaki diğer stok ve varlıkların hiç olmadığı kadar likit bir hal aldı.
Arama Motoru Sonuçları
Ünlü bir kripto para analisti olan Box Mining, iddiaların aksine Google’da ”bitcoin balonu” kelimelerinin aratılma sayısının 2017 sonundan beri düştüğünü açıkladı.
At least nobody is worried about the Bitcoin Bubble #Bitcoin #cryptocurrencies #BitcoinBubble. pic.twitter.com/d0lEbwfctS
— boxmining (@boxmining) March 14, 2018
Ocak ile Şubat ayları arasında kripto para piyasasında yapılan başlıca düzeltme de bizlere, kripto paraların likiditesinin piyasada uzun süren balonlar oluşmasını engellediğini gösterdi. Kısa süren balonlar ise küçük ya da büyük düzeltmeler sebebiyle patlıyor çünkü ana kripto para birimlerinin değeri %50 ila %70 arasında düşüş yaşayabiliyor.
Dolayısıyla içindeki tüm yatırımcıları, milyar dolarlık sermayeleriyle kurumsal ve perakende tacirleri ve 13.5 milyar dolar günlük ticaret hacmini hiçe sayarak bir piyasayı balon olarak değerlendirmek gerçekten çok uygunsuz.