Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Piyasasında Değişim Rüzgarları Esiyor

Comex’te vadeli altın ticareti yapan bazı bankalar New York’u bırakıp Londra’ya geçiş yapmayı planlıyorlar.

Altın piyasasında geçtiğimiz haftalarda Koronavirüs yüzünden eşi benzeri görülmemiş bir şey yaşandı. Koronavirüse karşı alınan önlemler nedeniyle küresel (İsviçre-Londra-New York üçgeni) altın ticaretinde büyük bir aksaklık yaşandı ve altın teslimatları gecikmeye başladı.

Bitcoin ile dünyanın bir ucundan öbür ucuna dakikalar içerisinde işlem yapmak mümkün. Fakat aynı şey altın için söz konusu değil. Comex üzerinden vadeli altın sözleşmesi açan bankaların bu sözleşmeleri kapatabilmeleri için fiziki altına ihtiyaçları var. Bankalar normal şartlar altında bu altınları Londra’dan New York’a sorunsuz bir şekilde getiriyorlardı. Fakat bu teslimatların gecikmesi New York ve Londra piyasalarındaki makasın açılmasına yol açtı. HSBC’nin sırf bu makas yüzünden 1 günde 200 milyon dolar zarar ettiğini söylesek durumun ciddiyetini göstermiş oluruz.

Hacim Düşmeye Başladı

Comex’in ticaret hacmi bu yılın ilk üç ayında hemen hemen normal seviyelerde seyrediyordu. CME Group’un verilerine göre göre Comex’te mart ayının sonuna kadar haftalık olarak ortalama 47 milyon onsluk işlem yapılıyordu. Fakat New York ve Londra piyasalarındaki makas açıldıktan sonra bu sayı 25 milyon onsa düştü.

Ticaret hacmindeki bu düşüş pek şaşırtıcı olmasa gerek. Çünkü HSBC örneğinden de görebileceğimiz üzere banklalar Comex’teki işlemler yüzünden ciddi miktarda zarar ettiler. Bu yüzden normalden çok daha az pozisyon açmaya başladılar. Bu sırada zarar eden taraf yalnızca bankalar değildi. Çünkü New York ve Londra piyasalarındaki makas Comex’teki yatırımcıları da etkiledi.

Comex yatırımcıları genelde bir sözleşmenin teslim tarihi yaklaştığı zaman daha ileriki tarihte teslim edilecek bir sözleşmeye geçiş yaparlar. Bu işlemi yaparken de normalde ons başına birkaç dolarlık işlem ücreti öderler. Fakat yatırımcılar altın sevkiyatlarında yaşanan gecikmeler yüzünden bu işlem için ons başına 10-20 dolar gibi paralar ödemeye başladılar. İşlemlerin daha maliyetli hale gelmesiyle birlikte işlem yapanların sayısı da azalmaya başladı.

Rüzgar Esiyor

Comex’te işlem yapan bankalar arasında HSBC, JPMorgan, UBS gibi dev isimler yer alıyor. Bu bankaların Comex’te açtıkları sözleşmelerin toplam değeri 800 ton altına (45 milyar dolar) denk. Bu, Comex’teki ticaret hacminin üçte birinden fazlasının bankalardan geldiği anlamına geliyor. Fakat son gelişmeler, Comex’in bu müşterileri kaybedebileceğini gösteriyor.

Reutersbirkaç saat önce altın piyasasıyla ilgili büyük ilgi gören bir haber paylaştı. Bu habere göre altın piyasasında değişim rüzgarları esmeye başladı. Koronavirüs yüzünden Comex’te zarar eden bankalar gelecekte buna benzer bir sorun yaşamak istemiyorlar. Bu bankalar şimdi New York’u bırakıp Londra’ya geçiş yapmayı düşünüyorlar.

Bankaların artık Comex’te normalden daha az işlem yaptıklarını söyledik. Reuters’ın haberine göre bazı dev bankalar şimdi Comex’teki açık pozisyonlarında %50-75‘lik bir kesintiye gitmeyi planlıyorlar. Bu bankalardan bazılarının Londra’daki tezgah-üstü (OTC) piyasalara, bazılarınınsa Londra Maden Borsası’na (LME) geçiş yapabileceği söyleniyor. Böyle bir durumda küresel altın piyasası New York’tan Londra’ya kaymaya başlayabilir.

Çok Kolay Değil

Altın piyasasında New York’tan Londra’ya doğru bir değişim rüzgarı esiyor olabilir. Ama bu, değişimin kolay olacağı anlamına gelmiyor. Comex her ne kadar hacim açısından biraz küçülme yaşamış olsa da altın piyasasını hala domine ediyor. Reuters’a göre bazı uzmanlar, bankaların Comex’ten ayrıldıktan sonra gidebilecekleri bir “alternatifin olmadığını” söylüyorlar.

Ayrıca Comex de bu bankaları elinde tutmak için harekete geçmiş durumda. Yine Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre yetkililer bazı sözleşmeleri Londra’da teslim edilebilecek şekilde güncellemeyi düşünüyorlar. Böylece bu sözleşmelerin teslim tarihi geldiği zaman Londra’dan New York’a sevkiyat yapmaya gerek olmayacak. Fakat bu birkaç günde veya haftada yapılabilecek bir güncelleme değil. Hatta Peter Hobson’a göre bu süreç “aylar, yıllar” sürebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment