Kaliforniya Üniversitesinde Ekonomi profesörü olan Barry Eichengreen, merkeze bağlı olmayan kripto paralar yerine merkez bankası tarafından kontrol edilen dijital paraları tercih ettiğini açıkladı. Buna ek olarak da merkeze bağlı olmayan kripto paraların, finans sektöründe büyük bir rol oynamayacağı yorumunda bulundu.
CNBC ile yaptığı röportajda merkez bankaları tarafından desteklenen dijital paraların günümüzdeki finansal işlemleri kolaylaştıracağını söyleyen Eichengreen, merkeze bağlı olmayan anonim kripto paraların illegal eylemler için kullanılacağını ve bu yüzden de geniş kitleler tarafından kabul görmeyeceğini söyledi.
“Anonim kripto paralardan çok daha farklı bir şey olan merkez bankası destekli dijital paraların bir rolü olacağına inanıyorum. Merkez bankalar tarafından üretilen dijital paralar, (finansal) işlemleri daha etkili hale getirecek. Anonim kripto paralar ise para aklama, vergi kaçırma gibi şeyler için bir araç olacak.”
Dijital Paralara Farklı Bakış Açıları
Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraları destekleyen kişilerin bu gibi paraları desteklemelerinin en büyük sebebi, bu paraların hiçbir merkeze bağlı olmaması. Bu kişiler, ABD Federal Rezervi gibi merkezi kurumlar tarafından yönetilen küresel finansal sistemlerin kontrolünü bu kurumlardan geri alma vaktinin artık geldiğini düşünüyor.
Bu kişiler aynı zamanda merkezi bankacılık kurumlarının, para akışı üstünde çok fazla kontrol sahibi olmalarından da pek memnun değil. Tüm bunların çözümü olarak da merkezsiz olan ve bir merkez bankası tarafından üretilmeyen dijital paraları görüyorlar.
Jamie Dimon gibi dijital paralara karşı pek “ılımlı” yaklaşmayanlar ise kripto paraların uyuşturucu ticareti, çocuk pornografisi, para aklama gibi eylemlerde yasalara yakalanmamak için kullanılan birer araç olduğunu düşünüyor.
Rusya‘nın planladığı gibi merkez bankası tarafından yönetilen bir dijital para, ülke ekonomisindeki para akışında merkez bankasına daha fazla kontrol bile verebilir. Tüm bu ikilemler göz önünde bulundurulduğunda, yakın gelecekte dijital paralara karşı devletlerin ve kurumların bakış açıları nasıl değişecek merak konusu.