Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu Blockchain Teknolojisini Araştırıyor

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun (FDA) yetkili isimlerinden biri, Blockchain teknolojisinin eczacılık sektörü genelinde kullanılabileceğini düşünüyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu bir süredir İlaç Tedarik Zincirinin Güvenliği Yasası (DSCSA) doğrultusunda düzenlenen bir pilot projenin gelişimine katkıda bulunuyor. DSCSA Pilot Proje Programı olarak adlandırılan bu programın amacı yeni teknolojilerin eczacılık sektörüne entegrasyonunu sağlamak.

ABD‘deki yetkililer bu yeni proje kapsamında özellikle eczacılık sektöründeki tedarik zincir yönetimini dijitalleştirmek ve daha güvenli hale getirmek istiyorlar.

Ülkedeki yetkililer yasa dışı ilaçların eczacılık sektörüne girmesini önlemek için yeni teknolojilerden faydalanmayı hedefliyorlar. Bu yetkililerden biri olan Scott Gottlieb, Blockchain teknolojisinin bu konuda yardımcı olabileceğini düşünüyor. Kendisinin konu hakkındaki görüşlerinden bir kesit şu şekilde:

“İlaçları daha iyi takip edebilmek, ilaç tedarik zincirinin güvenliğini artırabilmek için Blockchain gibi yeni teknolojileri araştırıyoruz.”

İlaç Tedarik Zincirinin Güvenliği Yasası aslında “reçeteli ilaçların tespit ve takip süreçlerini” elektronik ortama aktarabilmek için 2013 yılında yürürlüğe girdi. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte dijital teknolojileri çok daha yakından araştırmaya başladı.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun doğrudan desteklediği bu yeni pilot projenin, eczacılık sektöründeki çeşitli idari süreçleri 2023 yılına kadar dijitalleştirmesi bekleniyor.

Bu proje kapsamında geliştirilen ve 2023 yılında hazır olması beklenen takip platformu, ülkedeki yasa dışı ilaçların tespitini kolaylaştıracak. Ayrıca henüz doğrulanmamış olsa da ilgili platformun Blockchain tabanlı olması söz konusu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment