Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: 1.000’in Üzerinde Kripto Para Birimi Sadece Birer ”Ölü Proje”

Bütün kripto para birimleri ve tokenlar sonsuza dek piyasada olsun diye üretilmezken, yapılan bu araştırma, terk edilmiş, kapatılmış veya dolandırıcılık için kullanılmış token projelerinin veya forklanan kripto para birimlerinin sayısının beklenenden çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

”Ölü Koin’ler”

İki adet kripto para takip internet sayfası Coinopsy ve Dead Coins‘ten toplanan verilere göre, 1.000′in üzerinde kripto para birimi kendi protokolleri kapsamında herhangi bir gelişim veya geleceğe dönük aktivite göstermiyor ki bunların arasında milyar dolarlık BTC ve ETH toplamış projeler de yer almakta.

Dünya çapında bir çok devlet yetkilisi yüzlerce token firmasını meşruluklarını anlamak için didik didik etmiş olsa da, amatör yatırımcıların çoğu sadece isimlerine bakılarak bile alarm zillerinin çalınabileceği projelere – CryptoMeth, OreoCoin ve Snowballs – herhangi bir araştırma yapmadan milyonlarca dolarlık yatırımlar yaptı.

Bu gibi projelerin ‘iflas etme’ sebepleri olarak en bilinen sahtekarlık yöntemlerinden tutun da, internet sayfası kapanmasına, terk edilmiş kod dizilerine, kasıtlı pump ve dump olaylarına, arızalanan cüzdanlara ve proje geliştiricilerinin ‘sözde’ ölümlerine kadar bir çok şey yazıldı, çizildi.

Bloomberg bünyesinde piyasa konusunda çalışan bir yazar olan Aaron Brown konu hakkında şunları ifade etmekte:

”Bu zamana kadar ICO piyasasında kesinlikle önemli dolandırıcılık ve yanıltıcı reklam olayları oldu. Benim gördüğüm projelerin %80’i sahtekarlıktan ibaretken, %10’u da ciddi bir sebebe ve ekibe sahip olmadığı için parayı topladıktan kısa bir süre sonra battı. Geriye kalan %10’un çoğu da büyük ihtimalle batacak.”

ICO Sahtekarlığı Milyarlarca Dolar Topladı

Mayıs ayında yayınlanan bir habere göre, Satis Group tarafından yapılan araştırma, sahtekar ICO projelerinin 2017 yılında 1 milyar doların üzerinde para topladığını ve bunların arasında incelenen 271 şirketin şüpheli işlemler yaptığını, whitepaper’larında çalıntı bilgiler bulundurduklarını ve yalandan ünlü reklamı yaptıklarını ortaya koymuştu.

Grup tarafından yapılan ek bir araştırma, kripto para projelerinin sadece %8‘inin fon toplama sürecini başarıyla tamamladıktan sonra ünlü borsalara giriş yapabildiğini ortaya koydu.

Startup şirketleri yüksek başarısızlık oranları ile tanınırken, blockchain temelli kurumlar başarısızlıkla sonuçlanmış girişimler konusunda piyasa ortalamasını aştı. 2017 Ekim tarihinde CB Insights tarafından  yapılan başka bir araştırma blockchain teknolojisi odaklı startup şirketlerinin sadece %28’inin ikinci fonlama kısmını görebilecek kadar hayatta kaldığını ortaya koymuştu. Bu oran geleneksel işletmelerde %46 oranlarında gezinmekte.

CB Insights firmasında analist olan Arieh Levi:

”Bence daha can alıcı app’i bulamadık. Görünüşte bir çok proje bunu denemiş gibi ancak spekülatörler ve traderlar dışında blockchain protokolünü kullanan pek kişi yok gibi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment