Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

The New York Times ”Blockchain’in Önderleri’ Listesini Yayınladı

Bitcoin‘den esinlenen ve özellikle otoriteyi yıkıp güven unsurunu ortadan kaldırmak isteyen bir sektör için, ‘sektörün liderleri/öncüleri’ gibi bir fikir bir yıldan uzun süredir bu piyasanın içinde olan çoğu kişiye şaka gibi gelebilir.

İyi haber şu ki tek bir Bitcoin Core geliştiricisi bile bu listeye girmemiş ki bu durum lidersizliği ve merkezi otoriteyi istemeyen kişiler için bir onay mührü olarak da görülebilir.

İronik olan ise bu listedeki bir çok kişinin Bitcoin’in ‘merkezi’ bir kopyasını yaratmaya çalışan insanları içermesi. (örneğin Jed McAleb) Valerie A. Szczepanik gibi diğerleri ise ciddi anlamda federaller için çalışmakta – Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) – ve bu durum çoğu topluluk kullanıcısına ilginç gelebilir.

Listedeki Bu İnsanlar Kim?

Listedeki bu insanları kripto para ve blockchain piyasasının içinde çok fazla yıldır bulunan kişiler bile anlamakta zorluk çekiyor. Cidden, kim bu insanlar?

Tabii ki çoğu kişi Bitcoin madencilik devi Jihan Wu‘yu duymuştur ancak kendisini ”bitcoin devriminin öncülerinden” olarak tanımlamak ne kadar doğru?  Wu, kendi koin’ini oluşturmak için Bitcoin’i kopyalayan bir madencilik ekipmanı üreticisi. Etkili bir isim mi? Kesinlikle. Ancak kendisini Bitcoin’in Che Guevara‘sı olarak nitelendirmek biraz fazla olabilir.

Daha sonra Amber Baldet var. Liste kendisinin Quorum adında Ethereum yazılımının banka dostu bir versiyonunu ürettiğini belirtiyor. Ethereum’un banka dostu bir versiyonu pek ”devrimsel” olarak gözükmüyor. The New York Times buna ek olarak bazı geliştiricilere ödeme yapmanın ”şirketi ve hacker kamp etkinlikleri düzenlemek için olağan dışı bir özellik” olduğunu düşünüyor. Cidden mi?

Diğer bir isim ise Brian Behlendorf. Kendisi blockchain’in biraz daha şatafatlı bir ismi olan Hyperledger platformunun kurulmasına yardım etmiş. Görünüşe göre Hyperledger sadece bir kaç banka ile ortaklık kurarak şanının yürümesini istiyor gibi, ama kimse bunun ne zamana kadar süreceğini bilmiyor. (Bankaların pazarlama departmanları bunu çok önemsemiyor gibi duruyor.)

Bu kadar isimden sonra gerçek anlamda geliştirici olan ve topluluk için yararlı yazılımlar üreten bir kaç kişi de listede kendine yer edinebilmiş. Aşağı sıralarda da olsa gözümüze çarpan ilk isim Lightning Lab’ın Elizabeth Stark‘ı oluyor. Ve tabii ki Vitalik Buterin. Peki ya Cardano geliştiricisi Charles Hoskinson? Adam yerine bile koyulmamış gibi.

”Ugh. Galiba New York Times benim yaptıklarımı beğenmiyor :(”

Ancak Dan Larimer de listede var. Kendisi Steemit ve Bitshares gibi önemli projelerle bilinmekte ve bazı kesimler tarafından çeşitli eleştirilere maruz kalmakta. Yine de topluluğun önemli isimlerinden demek pek yanlış sayılmaz.

Hariç Tutulanlar

Hoskinson ile beraber hakkı yenilen diğer iki isim bence Michael Novogratz ve Chris Dixon – ki bu iki kişi de listede yer almayı hak ediyor.

Yine de benim görüşüme kadar bu listeye girmeyi çok daha fazla hak eden insanlar yok değil. Bu kişiler arasında Andreas Antonopoulos gibi bilgi yaymaktan sorumlu olanlar değil, aynı zamanda Nick Szabo (akıllı kontratlar) ve Adam Black (iş ispatı) gibi kilit teknolojileri geliştirenler de olmalıydı. Ki bu iki kişi olmasaydı Bitcoin ve blockchain teknolojisi bugünkü haliyle mümkün olmayabilirdi.

Ancak yine de bu liste pek ciddiye alınmamalı. The New York Times gibi köklü bir kaynak sizi hiç lideri olmaması gereken bir endüstrinin ‘liderleri’ listesine almadıysa, belki bu sizin için iyi bir şey bile olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment