Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Google ve Cardano Bir Araya Geldi, Yeni Bir Ortaklık Mı Doğuyor?

Cardano Vakfı, 28 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen ve Google tarafından davet edilen IOHK‘nın CEO‘su Charles Hoskinson’ın ve daha nicelerinin de bulunduğu, içeriğinde Cardano’nun ve diğer kripto para birimlerinin geleceği, teknolojideki yeni gelişmeler hakkında gerçekleştirilen bir toplantının detaylarını paylaştı.

Charles Hoskinson ilk olarak Cardano ve IOHK taban katmanlarını Google çalışanlarına sunarak konuşmasına başladı. Hoskinson konuşmasında Ouroboros adlı Cardano’nun fikir birliği (consensus) algoritmasına kadar inerken daha fazla insanı ağa katılmaya teşvik eden Proof of Stake (PoS) kriteri hakkında da açıklamalarda bulundu.

IOHK CEO’su ayrıca bir tanesi Temmuz ayında gerçekleşmesi beklenen birkaç yeni gelişme hakkında da konuştu. Ayrıca IELE sanal makinesinde akıllı sözleşmeler ile denemeler ve demolar sağlama yapmaları için geliştiricilere özel bir test ağının başlatılacağından bahsetti. Oluşturulacak bu test ağının henüz tam olarak merkeziyetsizleştirilemediğinden  en geç bu yılın sonuna kadar ağın hizmete girmesi bekleniyor.

IELE sanal makinesi, akıllı sözleşmelerin ileri düzeyde çalışmasına yardımcı olmak için oluşturulmuş basit bir hesaplama arıcıdır. Cihazın akıllı sözleşmelerin doğrulanması için ana hedef ile birlikte üstün matematik standartlarına sahip olduğu biliniyor.

Toplantı sırasında sorulan sorular ise özellikle geliştiricilerin Cardano’ya nasıl katkıda bulunabileceği üzerineydi. Ekipler ayrıca K Framework ve kripto para destekli gizlilik konuları hakkında çeşitli tartışmalar yaptı.

İlk olarak Google’dan bir kişi Ouroboros ve PoS hakkında bir soru sordu. Sorulan soru, teklif edilen token’ların insanları protokole katılmaya ve Cardano’nun ağına yardımcı olmaya teşvik edip etmeyeceği hakkındaydı. Charles, sahip oldukları para politikasından bahsederek maksimum 45 milyar token kapasiteli olacak şekilde yaklaşık olarak 26 milyar token’ın piyasada dolaşım halinde olduğunu söyledi. Bu da enflasyon açısında biraz esneklik sağlıyor. Charles ayrıca işlem ücretinin işlem onaylanmasını destekleyeceğini de ayrıca sözlerine ekledi.

Charles’a göre proof of stake (PoS), özellikle de Ouroboros, madenciliğe kıyasla son derece ekonomik. Bu sadece operasyon maliyetlerini düşürüyor. Tek zorluk, ücretlerin, teşviklerin, pay havuzlarının ve delegasyonun kolektif bir yönetimini içeren, istenen sonucu gerçekten yerine getirebilecek bir sistem tasarlamaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment