Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Bitcoin Madenciliği, Paris İklim Anlaşmasını İhlal Ediyor, Müdahele Gerek

Bitcoin madenciliğinin harcadığı enerji miktarı ile ilgili olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak yayınlanan bir araştırmada, Bitcoin madenciliğinin kullandığı enerji miktarının, Paris Anlaşması’ndaki gaz emisyon miktarlarını aştığı ortaya kondu.

Bitcoin Madenciliği Tehdit Ediyor

Katar Üniversitesi’nde araştırma ve öğretim görevlisi olarak hizmet veren Dr. Jon Truby imzalı araştırmada, Bitcoin’in sağladığı avantajların, madencilik modelinin tükettiği ciddi enerji nedeniyle göz ardı edilmek durumunda kalındığı ortaya kondu. Bitcoin madenciliğinin iklimi tehdit ettiğini belirten Truby, Blockchain ve bitcoin madenciliği ile ilgili şunları ortaya koydu:

”Blockchain’in sosyal ve ekonomik anlamda büyük getirilere sahip olduğu aşikar ancak Bitcoin madenciliğinin, iklim ve gaz emisyonları konusunda Paris Anlaşması’nı ihlal ettiğini düşünüyorum. Kripto paraların sağladığı para gönderim kolaylığı, güvenliği ve finansal hizmetleri kolaylaştırması elbette ki olumlu ancak Bitcoin madenciliğinin modeli, iklimimiz için büyük sorun. Neredeyse Danimarka kadar enerji tüketiyor.”

Truby, Bitcoin madenciliğine müdahale edilmesi gerektiğini, aksi takdirde daha başka buna benzer modellerin ortaya çıkacağını belirtiyor. Bitcoin, Aralık ayında 20 bin dolarlara çıktıktan sonra geride bıraktığımız 8 ay boyunca pek de iyi bir performans göstermeyerek 7,500 dolarlara yeniden indi. Ancak Truby, yeni bir fiyat artış dalgasının gelmesinden sonra, çok daha fazla sayıda insanın Bitcoin madenciliği yapmaya yelteneceğinden emin.

Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi’nden elde edilen verilere göre yıllık enerji tüketimi şu anda 73.2 TWh olarak ortaya çıkıyor. Bu rakam da, bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 400 artış anlamına geliyor. Eğer Şubat 2017’ye gidersek bu sefer bu rakam o dönemin tam 6.5 katı. Endekse göre Bitcoin madenciliğinin tükettiği yıllık enerji miktarı ile, Avusturya ülkesinin yıllık tükettiği enerji miktarı eşit.

Değiştirmek İçin Ne Yapılabilir?

Truby, bu noktada hükümetlerin müdahele etmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor ancak bu durumun zorlu ve iyi süzülmesi gereken bir süreç olduğunun da farkında olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte Truby, enerji dağılımının insandan insana fark göstermemesi ve bu noktadaki haklar konusunda eşitliğin ve adaletin de sağlanması için böylesi bir eylemi harekete geçirmenin şart olacağını ifade ediyor.

Yani Truby’e göre, şu anda Bitcoin madenciliği, diğer insanların enerji tüketim hakkına zarar veriyor ve onları engelliyor. Bu da, bir müdahaleyi gerek kılıyor. Truby ayrıca bunun Paris Anlaşması gereği yapılmasının da elzem olduğunu, aksini yapmanın ya da buna göz yummanın, kuralları ihlal etmek olacağını ve bunun da bir yaptırımı olduğunu ifade ediyor.

Bitcoin madenciliğinin ne kadar enerji tükettiği ile ilgili elde edilen veriler, gerçekten de artık tam bir karmaşaya dönmüş durumda. Örneğin CoinShares isimli araştırma firmasında görev yapan Samuel Gibbons ve Chris Bendriksen Bitcoin madenciliğinin sadece bahsi geçen rakamların yarısı kadar enerji tükettiğini iddia etti. İkili, birçok Bitcoin madencilik firmasının zaten soğuk yerlere göç ettiğini ve bu yüzden soğutma konusundaki enerji kullanımının düştüğünü ifade etti. Bununla birlikte, çok daha efektif ve enerji dostu ekran kartları çıktığını belirten araştırmacılar, bunun da enerji tüketimini çok ciddi bir şekilde azalttığını sözlerine ekledi ve şunları söyledi:

”Bizim bulduğumuz şeylere göre, Bitcoin madencilik sektörü görece sağlıklı, karlı ve yavaş yavaş büyümeye devam edecek bir ekosistem. İşlemci gücü artıyor, enerji dostu ekran kartları kullanıma giriyor ve bu ikisinin de, maaliyeti azaltacağını ve dolayısı ile enerji tüketimini düşüreceğini düşünüyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment