Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BlackRock’ın Eski ETF Sorumlusu: Bitcoin ETF’sinin 2018 Sonunda Çıkması ”Pek Olası Değil”

BlackRock‘ın eski ETF sorumlusu ve üreticisi olan Mark Brady, CNBC Crypto Trader programındaki röportajı esnasında, kripto para topluluğunun bu yılın sonunda bir Bitcoin ETF‘si görmesinin ”pek olası olmadığını” açıkladı. Brady buna ek olarak yaygın bir kabul konusunda ETF’nin kripto para ekosistemi için çok önemli bir role sahip olduğunu da vurguladı.

Bunun temel nedeni borsa yatırım fonunun aslında müşterilerin farklı alt yapı varlıklarına paralarını yatırmalarına izin veren bir tür konteyner görevi görmesinden kaynaklanmakta. Bu varlıklara ortalama bir mağaza veya satıcının normal şartlarda ve  ETF olmadan ulaşması, oldukça zorlu olabilir.

Brady buna ek olarak böyle bir seçeneğin sabit gelir kaynağı da sağlayabileceğini ifade etti. Eski BlackRock çalışanına göre, sabit bir gelir genellikle daha büyük nosyonal değerlerde işlem görürken, satıcılar için olası bir ETF kripto para birimlerine çok daha küçük boyutlarda erişim sağlayabilecek.

Brady bunun yanı sıra, şu an ekosistem içerisinde onarılması gereken daha sistematik noktalar bulunmasından dolayı, Bitcoin ETF’sinin kurumsal yatırımcıların kripto para birimlerine yatırım yapma sebebi olmayacağını da vurguladı. Bu sistematik noktalar arasında emanet ve depolama çözümleri yer almakta. Brady’e göre kurumsal yatırımcıların yatırım yapmadan önce bakacağı ilk nokta burası. Ancak emanet ve depolama sektöründeki çözümler şimdiden Coinbase Custody gibi platformların hayata geçirilmesi ile gelişmeye başladı.

Mark konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Ben gerçekten herhangi bir Bitcoin piyasasının yıl sonuna kadar düzenleneceğini düşünmüyorum ve likiditenin parçalanması da, sizin genel Bitcoin trading hacmi üzerinde egemenlik kuran tek bir piyasayı göremeyeceğiniz anlamına gelmekte.”

Brady ETF hakkındaki tahminlerinin yanı sıra ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun, Winklevoss ikizleri ETF’sini reddi konusunda muhalefet eden ve diğer üyelere katılmayan Hester Peirce hakkında da konuştu. Brady SEC içerisinde Bitcoin ETF onayı konusunda açık bir anlaşmazlık olduğunu belirtti ve Peirce’in de topluluğun görüşünü belirten çok güzel bir bildiri yayınladığından bahsetti. Kendisi bu konuda Bitcoin ETF’sinin 2018 yılının sonuna kadar onaylanmasının ”pek olası olmadığını” da vurguladı.

”Ama bence ETF’ler hakkında genel olarak konuştuğunuzda, aynı zamanda ekosistem hakkında da konuşuyorsunuz ve ben daha önce ekosistem içerisinde kaliteli bir emanet çözümü eksikliğinden bahsetmiştim. Buna ek olarak sağlam bir yönetim ile iyi düzenlenene bir borsa ve çeşitli emanet çözümleri ortaya çıkana kadar bu durum devam edecektir. Bunlar olana kadar bir ETF onayı göremeyeceksiniz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment