Araştırma: ICO’ların Yarısı İlk Dört Ayda ”Ölüyor”
Boston University tarafından yapılan yeni bir araştırma ICO yoluyla fon toplayan kripto startup’larının yarısının, koinin piyasaya sürülmesinden dört ay sonra ‘öldüğünü’ ortaya çıkardı.
ICO Projelerinin %44’ü 120 Günden Fazla Hayatta Kalıyor
Yeni nesil teknoloji şirketlerinin en çok tercih ettiği para toplama yolu artık ICO yöntemi diyebiliriz. Ve şu an bu sektör, asla bir borsada listelenemeyecek koinler ile dolup taşmaya başladı. İlk ICO projesi 5 yıl önce piyasaya çıktı ancak bu terimi çoğu kullanıcı 2017 yılına kadar duymamış olabilir. 2017 yılından itibaren ICO projelerinin bu kadar ses getirmesinin sebebi ise, kripto para birimlerinin birden coşan fiyatının beraberinde yeni sektörlere öncülük etmesi olarak açıklanabilir.
Geçen yıl ICO yöntemi ile toplanan para 400 milyon dolar gibi bir miktarken, bu miktar sadece Mart 2018 tarihinde bile 4 milyar olmuştu. Yaz ayları itibariyle bu miktar sadece iki ay için 1.3 ve 2 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti. Bu durum aslında yatırımcıların, proje içerisinde sadece kripto veya blockchain kelimesi geçiyor diye para yatırmaktan yorulduklarını gözler önüne seriyor olabilir.
Boston University tarafından yapılan araştırmada startup’ların attıkları tweetlerin sayısı ve yoğunluğu ölçüldü. Bunun yapılmasının temel nedeni ise bu projelerin yaşam süresini ölçmek. Sonuçlarda ICO’su tamamlanan projelerin sadece %44.2’sinin 120 günden fazla hayatta kaldığı ortaya çıktı. Hugo Benedetti ve Leonard Kostovetsky isimli araştırmacılar Mayıs ayından önce tamamlanan 2.390 ICO projesini mercek altına aldı.
Bloomberg‘e göre, bu tarihe kadar 1.000 koin ya düzenleyici problemler, ya kötü finansal yönetim ya da temel olarak başlangıçta kötü bir fikirle yola çıktıkları için batmış. Buna ek olarak başlangıçta sahtekarlık ve dolandırıcılık olarak yola çıkan bir çok startup projesi de bulunuyor.
ICO Projelerinin %80’i Dolandırıcılık
Bloomberg Prophets için yazılar yazan Aaron Brown bir e-mailde şunları iletti:
”Benim gördüğüm miktarlarda ICO’ların %80’inin dolandırıcılık, %10’unun da yeteri kadar önemli olmadığı için para topladıktan kısa süre sonra battığını kabul ediyorum. Geri kalan %10 ise büyük bir olasılıkla yine başarısız olacaktır.”
Boston’un yaptığı araştırmada bir ICO projesi başlar başlamaz buna yatırım yapmanın en mantıklı yol olduğu belirtiliyor. Kostovetsky bunu şöyle açıklıyor:
”Bizim bulduğumuz şey bir kere üç ayı aştığınızda, en fazla 6 ayda, bu projeler diğer kripto paraları geçemiyorlar, en yüksek kazanç getirisi aslında ilk ayda gerçekleşiyor.”
Araştırmada ICO projeleri ile elde edilen getirinin geçtiğimiz tarihlere kıyasla çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor ki bu, araştırmada ortaya konulan başarısız olma oranını tersine döndürebilir. Bu bulgu startup şirketlerinin ICO tamamlandıktan sonra takip ettikleri yolu değiştirmiş olabileceklerini gösteriyor. Yine de ICO yatırımı yapmak oldukça riskli bir yöntem.
Kostovetsky bunu şöyle tanımlıyor:
”İnsanlar genellikle kazanç getirisine bakıyorlar ve bunun iyi bir teklif olduğunu söylüyorlar, ama biz finansta getirinin risk karşısında bir telafi olduğunu öğretiyoruz.”