Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP’nin Ripple’dan Farkı Ne? Amaç Düzenleyicilerin Radarından Kaçmak Mı?

Ripple son zamanlarda şirket olan Ripple ile, XRP olarak bilinen kripto para birimi arasındaki farkı kesinleştirmek için ciddi bir çaba sarf ediyor. Bunun XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı tartışmalarının zirve yaptığı bir zamanda olması kafalarda soru işareti oluşturdu.

Ripple yakın zamanda kendi Twitter hesaplarında Ripple ve XRP token’inin farklılıklarını anlatan bir görsel yayınladı. Yayınladıkları görselde Ripple’ın küresel ölçekte para gönderme amaçlı ürünler ve hizmetler sunan bir teknoloji şirketi olduğu vurgulandı.

XRP token’i ise, açık kaynaklı teknoloji kökenli bağımsız bir kripto para birimi olarak tanıtıldı. Söz konusu teknoloji XRP Ledger olarak biliniyor ve bu XRP token’inin işlem yaptığı blockchain’i oluşturuyor. Bu da, Ledger’ın bağımsız olarak piyasada olduğunu ve Ripple da dahil hiçbir şekilde tek bir şirket tarafından kontrol edilmediğini ortaya koyuyor.

Ripple XRP Ledger’ı sadece tek bir ürününde kullanıyor o da xRapid. xRapid ürünü XRP token’ini sadece bir köprü para birimi olarak ele alıp, sınır ötesi işlemleri yapabilmek için kullanıyor. Söz konusu kripto para birimi veya teknoloji Ripple tarafından kontrol edilmiyor. Şirket 60 milyar XRP’ye sahip olsa da, bunların 55 milyarı emanet hesaplarda kilitli bulunuyor.

Ripple bunlara ek olarak XRP Ledger‘ın topluluk temelli bir platform olduğuna ve XRP topluluğunun teknolojinin başarılı veya başarısız olacağına karar verdiğini vurguladı. Öte yandan Ripple ise, geleneksel bir şirket tarzında kurulmuş, yönetici kurulu, kurucuları ve elemanları olan bir platform. Ripple’ın başarısına karar verenler ise bu eleman ve yönetici kadrosu.

XRP Ledger açık kaynaklı olduğundan dolayı, herhangi birisi XRP Ledger’ı veya token’ı kullanıp bunun üzerine bir şeyler inşa edebilir. Ripple şirketi ise sadece kendi isteği doğrultusunda hizmet verip finansal kurumlara ürün ve hizmet satıyor. Ripple’ın sahibi firmada hissesi bulunan kurucular, yatırımcılar ve elemanlar iken, herhangi birisi XRP token’ini kullanıp elinde XRP bulundurabilir.

Fregatta isimli Reddit kullanıcısı şunları ifade etti:

”Görünüşe göre Ripple’ın son iki ayda yaptığı her şey şirket olan Ripple ve XRP arasında bir uçurum yaratmayı hedeflemekte. Bazen bu durum çok daha çaresiz gözüküyor. Bu sebeple ortaya çıkan mevcut durum bazı insanlar için sadece komik. Ripple’ın kendisinin potansiyel bir menkul kıymet hükmü konusunda çok gergin olduğu ortada.”

Neo106343 isimli kullanıcı ise şunları vurguladı:

”Ripple şu an SEC kararı yüzünden senden benden çok daha endişeli ve kesinlikle onları bu konuda suçlamıyorum. Ripple XRP’nin şirket için daha önemli olduğunu biliyor ve eğer XRP menkul kıymet olarak değerlendirilirse bu rakiplerine onlarına önüne geçmek adına devasa bir şans sunabilir. Ripple’ın her şeyini araştırdım ve XRP Ripple’ın büyük bir parçası.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment