Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Merkeziyetsiz Uygulamaların En Büyük Sorunu, Kullanıcıların Bunları Anlayamaması

29 Ocak tarihinde merkeziyetsiz veri araştırma firması Fluence Labs tarafından sonuçları yayınlanan yeni bir ankete göre, merkeziyetsiz uygulamaların ve uygulama geliştiricilerinin önündeki en büyük engel ne yazık ki kullanıcıların bunları anlama konusundaki eksiklikleri.

Merkeziyetsiz uygulama (dApp) endüstrisi ilk olarak 2017 yılında Ethereum blockchain ağı ile dünyamıza giriş yaptı ve o tarihten beri 1.800 uygulama civarında bir rakama yükseldi. Fluence ise iletişim bilgilerini bulduğu 900 proje ile iletişime geçtiklerini, ancak sadece 160 firmadan geri dönüş olduğunu belirtmekte. Ethereum’un yükselişinin ardından EOS ve daha sonra Tron da kendi blockchain ağını hayata geçirdi ve Ethereum’a rakip oldu.

Fluence anketi, merkeziyetsiz uygulamalara olan talep bir hayli düşük olduğundan dolayı, geliştiricilerin durumunun da bir hayli sıkıntılı olduğunu gözler önüne koymakta. 2017 yılının başından itibaren merkeziyetsiz uygulamaların çoğu neredeyse hiçbir talep görmüyordu ve bu trend 2018 yılında değişse de, sektör pek içi açıcı gözükmüyor. Anket sonucuna göre çok fazla teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar merkeziyetsiz uygulamaları anlama ve bunları kullanma konusunda ciddi sıkıntılar çekmekte.

”Merkeziyetsiz uygulama geliştiricileri en büyük sorunlarının ”kısıtlı kullanıcı sayısı olduğunu’, daha sonra ise ”kötü kullanıcı tecrübesi” olduğunu ifade etti.”

En büyük sorun olan kısıtlı kullanıcı sayısı cevabı ankete katılanların %67’si tarafından verilirken, ikinci seçenek ise %44’lük bir oy oranına sahip. Buna rağmen birçok uzmana göre merkeziyetsiz kripto para borsaları geleceğin kripto para alım satım platformu olarak görülmekte. Binance CEO’su da geçtiğimiz tarihlerde yaptığı konuşmada bunu kabul etmiş ve merkeziyetsiz borsa çalışmalarını başlatmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment