Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Üniversitesi ZHAW ile Telekom Firması Swisscom, Akıllı Kontratlar İçin E-İmza Geliştirdi!

Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ZHAW) ve ülkenin önde gelen telekomünikasyon firması Swisscom, blockchain tabanlı akıllı kontratları yasal bir şekilde doğrulayabilecek,  entegre ve onaylı bir e-imza protokolü geliştirdi. 29 Ocak tarihinde İsviçre tabanlı haber kaynağı Cash tarafından yayınlanan haber göre, protokol ilk olarak Ethereum tabanlı akıllı kontratlarda kullanılmış.

ZHAW bünyesinde yer alan mühendislerden ve avukatlardan oluşan bir ekip, Swisscom yetkilileri ile bir araya gelerek Ethereum tabanlı akıllı kontratlar için bir prototip bile oluşturmuş. Söz konusu prototipe daha sonra Swisscom tarafından geliştirilen e-imza hizmeti eklenmiş ve verilen bilgilere göre bu hizmet İsviçre kanunlarına göre bir işleme dahil olan bütün tarafların el yazısı ile atması gereken imzaların yerini almak için kullanılabilecek.

E-imza bir kere onaylandıktan sonra, akıllı kontrat için aynı el yazısı ile atılmış imza görevi görecek ve yapılan işlem ne olursa olsun kabul görecek. ZHAW bünyesinde profesör olarak görev yapan Harald Bartschi’nin yaptığı açıklamalara göre, bu hizmet akıllı kontratlar için mevcut bulunan yasal sıkıntıları ülke içerisinde çözüme kavuşturacak.

Özellikle İsviçre için bunun önemli olduğunu belirten Harald, ürettikleri çözümün merkeziyetsiz blockchain alt yapısını hem üst düzey güvenirlik, hem de yasal onay ile birleştirdiğini açıkladı. Cash’in aktardığı haberin devamında sadece İsviçre yasalarının değil, aynı zamanda Avrupa Birliğinin eIDAS regülasyonunun da benzer kurallara sahip olduğu vurgulanmakta. Üretilen çözüm şimdiden Ethereum, Hyperledger ve R3’ün Corda ağında kullanıma hazır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment