Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası Kripto Paraların Düzenlenmesini Düşünüyor

Avrupa Merkez Bankası kripto paraların kullanımının yasal olarak düzenlenmesini düşünüyor. Yönetim kurulu üyesi Ewal Nowotny:

“Yasal düzenleyiciler ve merkez bankalar olaya dahil olmalı mı olmamalı mı diye düşünüyoruz. Tıpkı kripto paraları sahtekarlık oldukları düşüncesiyle yasaklayan Çin gibi.”

Yasaklar ve Düzenlemeler

Belirtmek gerekiyor ki Çin, kripto paraları yasaklamadı. Kripto para borsalarını kapattı ve ICO’ları yasakladı. Arada oldukça büyük bir fark var. Bunun yanında kripto para kullanımına bir yasak getirmek istenen etkiyi yaratamaz çünkü kripto para kullanan kişiler takip edilemiyor ve edilemeyecek.

Nowotny aynı zamanda şuan kripto para piyasasının, mevcut finansal düzeni yıkmaya yetecek kadar büyük olmadığının farkında. Bu sebeple yasal düzenleyiciler kripto paraları düzenlemek için acele etmiyorlar. Kripto paralara tam anlamıyla sistemi yıkabilecek bir tehdit gözüyle bakılmadığı için yasal düzenleyiciler şuanda daha çok “bırakınız yapsınlar” (laissez faire) politikası güdüyor. Kripto para piyasasının şuanki haline değinen Nowotny:

“Borsadan hisse almaya benziyor. Bunlara (kripto para) yatırım yapan insanlar zarar edebilir ve zarar ederlerse, yapacak bir şey yok.” yorumunda bulundu.

Deneme ve Yanılma

Nowotny’nin son yaptığı açıklamaya bakarsak Avrupa Merkez Bankasının dijital paraların yasaklanmasına dair bir politika değil; sorumlu biçimde kullanılmasını sağlamaya yönelik bir politika izlemesi muhtemel gibi görünüyor. “Kripto para piyasasına girecekseniz kayıp yaşamaya hazır olun” gibi alıcılara uyarıcı mesajlar vermek, direkt bir yasak getirmekten çok daha ılımlı olacaktır.

ECB’nin dışında küresel boyutta devletler, blockchain teknolojisine ve bu teknolojiye dayanan kripto paralara ayak uydurmaya çalışıyor. Bu çabanın sonucunda da ortaya türlü türlü metotlar çıkıyor. Çin gibi bazı ülkeler oldukça katı yaptırımlar uygularken Japonya gibi bazı ülkeler Bitcoin’i yasal para haline bile getirdi.

Kripto paraların yeni olmalarının yanında, kripto paraların yasal düzenlemeleri de oldukça yeni ve hala daha üzerinde bir nebze de olsa hemfikirlik bulunan bir düzenleme biçimi bulunmuyor. Her ülke tabiri caizse kendi kafasına göre bir düzenleme getiriyor ve işe yaramasını umuyor. Birkaç sene sonra bu yasal düzenlemeler ne gibi boyut değiştirecek göreceğiz.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment