Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Erkan Öz: Merkez Bankaları Bitcoin’den Yüzlerce Kat Fazla Kaynak Tüketiyorlar

Ünlü ekonomist Erkan Öz, Bitcoin‘in elektrik tüketimiyle ilgili yeni bir röportaj verdi ve Dünya genelindeki bankaların Bitcoin’den çok daha fazla kaynak tükettiklerini söyledi.

Bitcoin ağının düzgün bir şekilde işleyebilmesi için çok ciddi miktarlarda enerji tüketilmesi gerekiyor. Bu tüketim artık öylesine büyük seviyelere ulaştı ki Bitcoin’in tükettiği toplam elektriğin İsviçre’deki toplam elektrik tüketiminden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda Bitcoin’in yılda 61.76 tW/s elektrik tükettiği belirtilmişti. Bitcoin bu tüketimle birlikte Dünya’daki birkaç farklı ülkeden daha fazla elektrik tüketmiş oluyor.

Ekonomist Erkan Öz ise söz konusu enerji tüketimi olduğu zaman yalnızca Bitcoin’e değil Dünya genelindeki bankalara da bakmak gerektiğini düşünüyor. DHA’dan Sinem Eryılmaz’a konuşan Erkan Öz, merkez bankalarının Bitcoin’den “yüzlerce kat daha fazla” kaynak tükettiğini söylüyor.

“Merkez Bankalarına Bakalım”

Ekonomist Erkan Öz, Bitcoin’in elektrik tüketimiyle ilgili yaptığı açıklamalarda Dünya genelindeki merkez bankalarından bazı örnekler verdi.

Merkez bankalarının aslında “Bitcoin’in muadilleri” olduğunu düşünen Öz, merkez bankalarının kaynak tüketimlerini de incelemek gerektiğini düşünüyor:

“Sadece Amerikan Merkez Bankası’nı (FED) düşünsek, FED’in en az 12 şubesi, bu şubelere ait binalar, araziler vs. vardır. Bitcoin bina, arazi (gibi) çok kıymetli kaynakları kullanmaz. Ayrıca FED bünyesinde binlerce insan çalışır. Bu insanların ücretleri, yiyecek, giyim, barınma vs. bir dolu temel ihtiyacını da hesaba katmak gerekir. Bitcoin ise otomatik bir bilgisayar programıdır ve bünyesinde bir tek insan bile çalıştırmaz. FED dışında da dünyada yüzlerce merkez bankası bulunur. Yani kullanılan bina, arazi ve insan kaynaklarını hesaplarken yüzlerce katını hesaplamak gerekir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment