Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bilgisayarınız Korsan Bitcoin Madenciliği için Kullanılıyor Olabilir

Önce “The Pirate Bay,” sonra “Showtime,” ziyaretçi bilgisayarlarının işlem gücünü kullanarak kaçak madencilik yaparken yakalandı.

Benzer siteleri sık sık ziyaret eden kullanıcılar, bilgisayarlarındaki yazılım açıklarından kötü amaçla faydalanıldığı için kızgın ve korkmuş durumda. Ancak bilgisayarınızı birkaç yöntemle korumanız mümkün.

Asıl Sorun Yapılan İşlemin gizli olması

The Pirate Bay yaptığı açıklamada, kullanıcılardan özür diledi ve korsan madencilik işleminin nedenini belirtti: Kaçak madencilik, reklam gelirlerine bir alternatif olarak uygulanmış. Bu sitenin teknik olarak sadece yasal olmayan içerikler paylaştığını düşünürsek, yapılan açıklama oldukça kuşku uyandırıcı.

Birçok kullanıcı aslında CPU güçlerinin site tarafından kullanılma fikrini beğenmiş, ancak hiçbiri bunun kullanıcı izni olmadan yapılmasını doğru bulmuyor.

Buna Karşı Yapılabilecek Şeyler

Eğer siz, izin alınarak veya korsan bir şekilde, donanımınızın kullanılmasını uygun bulmuyorsanız bunun için yapabileceğiniz birkaç adım var.

Sistem CPU Yükünü Kontrol Edin

Bilgisayarınızdaki “Resource Monitor” uygulamasını kullanarak, işlemciniz ne oranda kullanıldığını kontrol edebiliyorsunuz. Bu sayede eğer gizli bir uygulama işlem gücünüzü kemiriyorsa rahatlıkla tespit edebilirsiniz.

Aynı şekilde bir websitesini ziyaret ettiğinizde işlemci kullanımı aniden ve yüksek bir oranda fırlıyorsa, sisteminizi kaçak şekilde kullanan bir Javascript uygulaması çalışmaya başlamış olabilir.

Buna ek olarak, hiçbir sekme veya uygulama açık değilken bile işlemci kullanımınız aşırı derecede yüksekse, bu bilgisayarınızda kötü amaçlı madencilik yazılımı olabileceğine işaret ediyor.

Reklam Engelleme Eklentileri Sorununuzu Çözebilir

Kaçak madencilik işleminin sebebi bazen basitçe bir siteyi ziyaret etmek olsa da, içinde kötü amaçlı yazılım olan reklamlarında bu işlem gücü hırsızlığına sebep olduğu biliniyor. Güvenlik yazılımı firması ESET’teki araştırmacılar, bunun nasıl gerçekleştiğini burada açıklamış.

Durum bundan kaynaklanıyorsa, tarayıcınıza kurabileceğiniz basit bir reklam engelleyici eklentisi bile sorunu çözecektir. Bazı durumlarda, bu eklentilerin Javascript ile çalışan “Coinhive” gibi madencilik yazılımlarını bile bloke ettiği görülmüş.

Coinhive Javascript ile yapılan kripto para madenciliğine olabildiğince yasal bir şekilde yaklaşmaya çalışıyor. Kendi Javascript kodlarını korsan bir şekilde kullanan Showtime adlı websitesini de kınamış bulunuyorlar.

Bulaşıcı Yazılımlarda Buna Neden Olabilir

Meşru kripto para madencilik yazılımlarının yanı sıra, sisteminize bulaşan ve aktif bir şekilde işlem gücünü kemiren daha sofistike yazılımlarda olabilir. Bunlar ise bir bilgisayar virüsü gibi resim veya website linki şeklinde karşınıza çıkabiliyor.

Eğer böyle bir bulaşıcı yazılımdan şüphe duyuyorsanız, Windows’taki görev yöneticisi penceresinden hangi arkaplan uygulamasının en çok işlem gücünü kullandığını bularak, bu işlemi sonlandırabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment