Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’den Bilgi Dolu FUD Cevabı: Varlıklar Cüzdanlar Arasında Neden ve Nasıl Taşınıyor?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, son dönemde piyasada dolaşan iddialar üzerine varlıkların borsa cüzdanları arasında nasıl ve neden hareket ettiğine dair detaylı açıklamalarda bulundu.

Binance, son dönemde “Forbes tarafından ortaya atılan 1,8 milyar dolarlık müşteri varlığının izinsiz bir şekilde hedge fonlarına aktarıldığı” iddialarından sonra borsanın rezerv sistemlerine dair detayların yer aldığı bir blog gönderisi yayınladı. Gönderide varlıkların borsa cüzdanları arasında neden hareket ettiğine açıklık getiren Binance, her şeyin blokzinciri üzerinde şeffaf bir şekilde kaydedildiğini vurguladı.

Cüzdan Yönetimi: Varlıklar Neden Taşınır?

Binance, ilk olarak likiditeyi sağlama açısından sıcak ve soğuk cüzdanlar arasında dinamik olarak çalışmak zorunda olduğunu belirtirken bu sistemin iki yönü olan likidite ve güvenliğin akıllarda bulundurulması gerektiğini söyledi.

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi fonları hızlı ve verimli bir şekilde transfer edebilmek adına geniş bir ağa sahibiz. Her bir kullanıcımız için gerçek zamanlı dahili bir defter tutuyoruz. Bunu rezerv katını sistemimizden doğrulayabilirsiniz. Ancak dışardan bir gözle fon hareketlerini doğru bir şekilde anlamak nerdeyse imkansız.

Kullanıcı varlıkları ile Binance’in kurumsal varlıklarının tamamen ayrı olduğunu vurgulayan borsa, cüzdanlar arasındaki hareketin çeşitli amaçlar uğruna hareket edebileceğini belirtti.

Borsa, bir Binance soğuk cüzdanı ile sıcak cüzdanı arasındaki bir işlemin genellikle talep gören tokenlar için likidite sağlamak ya da bireysel bir “balina” ya da Binance kurumsal hesabı olan bir hedge fonu olabilecek tek seferlik büyük bir kullanıcı çekimini desteklemek için yapıldığının altını çizdi. Blog gönderisinde, Binance’in sıcak cüzdanı ile harici bir cüzdan arasındaki fon hareketliliğinin çok yüksek ihtimalle “bir kullanıcının para çekme işlemi” olarak nitelendirildi.

Binance, her bir kullanıcının tam olarak hangi varlığa ne kadar sahip olduğunun sürekli olarak kaydedildiğini belirtti ve bu kayıtların hepsine rezerv kanıt sistemi (PoR) aracılığıyla ulaşılabileceğini ifade etti.

Büyük kripto borsaları, hem likiditeyi hem de güvenliği sağlamak için soğuk ve sıcak cüzdanlarla dinamik olarak çalışması gereken sofistike cüzdan yönetim sistemleri çalıştırır. İncelemelerden kaçınmak için FTX gibi bazı borsalar geçmişte cüzdan adreslerinin çoğunu gizli tutmaya karar verdi. Ancak Binance, basın tarafından yapılan kötü yorumlar  ne olursa olsun, blokzincirinin içerdiği şeffaflığa olan bağlılığından vazgeçmeyeceğine karar verdi.

Bununla birlikte Binance, mevduat cüzdanlarında bulunan fonların konsolidasyon adı verilen bir süreçle periyodik olarak omnibus sıcak cüzdanlarına aktarıldığına da yer verdi. Bu işlemin kullanıcılar için bekleme sürelerini ve maliyetleri düşük tutarken para çekme taleplerini karşılama noktasında yardımcı olduğu dile getirildi.

Ayrıca fazla fon olarak nitelendirilen ve o an için acil bir şekilde likidite ihtiyacı bulunmayan varlıkların, güvenli soğuk cüzdanlara aktarıldığı şu ifadelerle açıklandı:

Fazla fonlar sıcak cüzdanlardan soğuk veya çevrimdışı cüzdanlarda güvenli depolama alanlarına taşınır. Bu süreci taşma olarak adlandırıyoruz. Sıcak bir cüzdanda fonlar azaldığında, soğuk bir cüzdandan yükleme yapılması gerekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, fonların para yatırma, sıcak ve soğuk cüzdanlar arasında  taşınmasının (hepsi blok zincirinde görülebilir) kullanıcı hesabı bakiye güncellemelerinden tamamen bağımsız olarak gerçekleştiğidir.

Öte yandan medya tarafından son zamanlarda yapılan incelemeyi memnuniyetle karşıladığını belirten Binance, bu durumun kendilerini ve sektörü daha güçlü kıldığını belirtti. Ancak hem kullanıcıların hem de medyanın yanlış düşüncülere kapılmadan önce daha çok bilgilenmesi gerektiği işaret edildi.

Son yapılan haberlere ithamda bulunarak her bir kullanıcı varlıkları için dahili defter tuttuklarını ifade eden Binance, bütün rezerv kanıtının sistem üzerinden doğrulanabileceğini söyledi. Cüzdan hareketlerinin yanlış anlaşılması konusunda ise borsa, “bir haber sitesinin iddia ettiği gibi hedge fonlarını ödemek için teminatları kötüye kullanmıyoruz” ifadelerine yer verirken bu durumun kurumsal müşterilerin para çekme işlemi olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!