Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’e Reuters’den Yeni Bir FUD Daha: Mali Durumu FTX’den Daha Belirsiz!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) İnternet Uygulama Ofisi’nin eski şefi John Reed Stark, Binance’in mali açıdan FTX’den daha belirsiz olduğunu öne sürdü.

Reuters tarafından yakın tarihte sunulan özel bir raporda, Binance’in adeta içi dışına getirildi ve tüm şüpheler bir kez daha su üzerine çıkarıldı. SEC eski yetkilisinin Binance ile FTX’i sert bir şekilde kıyaslaması dikkatlerden kaçmadı. Birçoğu daha önce Binance yetkilileri ve CEO Changpeng Zhao (CZ) tarafından yanıtlanmış iddialar olsa da kamuoyundaki endişesi sürüyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda yine Reuters tarafından yapılan bir haberde, ABD Adalet Bakanlığı tarafından olası kara para aklama ve yaptırım ihlalleri nedeniyle devam eden bir soruşturmada Binance ya da CEO CZ’ye bir dava açılma ihtimaline yer verilmiş ve bu haber borsadan para çekme işlemlerini tetiklemişti. Devam eden süreçte borsadan yaklaşık 6 milyar dolarlık bir çıkış yaşanmıştı. Binance, durumla başa çıktıklarını ve herhangi bir para çekim talebinin kendilerini strese sokmadığını ifade etmişti.

SEC eski yetkilisi: FTX’den daha belirsiz durumda

Raporda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun İnternet Uygulama Ofisi’nin eski şefi John Reed Stark’in açıklamasına da yer verildi. FTX ile Binance’i sert bir şekilde kıyaslayan Stark, “Bir meşruiyet cilası yaratmak için düzenlemenin isimlendirmesini birlikte kullanıyorlar” ifadesinde bulundu. Stark, Binance’in operasyonlarının FTX’inkilerden bile daha opak olduğunu ifade etti.

Binance hakkında çok az şey biliniyor. Nakit rezervleri, kâr ve gelir gibi bilgiler Binance tarafından açıklanmıyor. Bu yıl tahmini 22 trilyon dolar değerinde kripto işlemi gerçekleştiren kripto borsasının gerçekte nerede olduğu da bilinmiyor. Mali durumu hakkında kesinlikle hiçbir şeffaflık, gün ışığı, herhangi bir onay yok

Binance, Nasdaq’ta listelenen ABD’li rakibi Coinbase’in aksine halka açık bir şirket olmadığı için ayrıntılı mali tablolar yayınlamak zorunda değil. Sektör verilerine göre Binance 2018’den bu yana dışarıdan sermaye de toplamadı. Bu da o zamandan beri finansal bilgileri dış yatırımcılarla paylaşmak zorunda olmadığı anlamına geliyor.

Raporda söz konusu “finansal belirsizlik” şu cümlelerle ifade ediliyor:

Gelir, kâr ve nakit rezervleri gibi temel finansal bilgileri de açıklamıyor. Şirketin kendi kripto parası var, ancak bilançosunda nasıl bir rol oynadığını açıklamıyor. Müşterilere kripto varlıkları karşılığında borç para veriyor ve ödünç alınan fonlarla marj üzerinden işlem yapmalarına izin veriyor. Ancak bu bahislerin ne kadar büyük olduğu, Binance’in bu riske ne kadar maruz kaldığı veya para çekme işlemlerini finanse etmek için rezervlerinin tam kapsamı hakkında ayrıntı vermiyor.

Binance’in global iştirakleri “vitrin görevi” mi görüyor?

Binance bu yıl Fransa, İspanya, İtalya ve Dubai gibi ülkelerdeki yetkililerden lisanslar veya onaylar aldı. Fakat küresel çaplı bu iştiraklerin Binance ile bağlantısı ya zayıf ya da bilinmezlikler üzerine kurulu.

Reuters ayrıca lokal Binance birimlerinin ve iştiraklerinin temsilcilerine ulaşarak Binance ile olan ilişkilerini sordu. Sadece FiveWest adlı Güney Afrikalı bir şirket konuya hakkında dönüş yaparken firmanın genel müdürü Pierre van Helden, FiveWest’in Binance’in Güney Afrikalı kullanıcıları için kripto türevleri ticaretini kolaylaştırmak amacıyla “asgari bir yıllık lisans ücreti” aldığını söyledi. Van Helden, ayrıca Binance’in küresel olarak nasıl işlediği konusunda bir bilgilerinin olmadığı bu konunun onlar için belirsiz olduğunu dile getirdi.

Raporda , Binance’in iştirakleri hakkında belirsizlik durumu şu şekilde özetlendi:

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerdeki Binance iştiraklerinden gelen dosyaların incelenmesi, genel iş yapısı, işleyiş ve Binance.com’un kendisi ve birçok iştiraki arasında fonları nasıl taşıdığı hakkında çok az ayrıntı verildiğini göstermektedir. Kanıtlar, bu özel kuruluşların Binance için yalnızca “vitrin süsü” görevi gördüğünü, kendi başlarına sınırlı faaliyet gösterdiklerini veya hiç faaliyet göstermediklerini göstermektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!