Bitcoin Bu Sayede 10 Bin Dolar Üzerinde Kalmayı Başardı
Kripto para ve blockchain uzmanı Christopher Brookins yeni yazısında Bitcoin’in mart ayından bu yana yaşadığı en büyük haftalık düşüşü yorumladı; Bitcoin’in Tether (USDT) ve DeFi dünyası ile bağlantısına da değindi. Brookins, lider koinin nasıl 10 bin dolar üzerinde kalabildiğini de kendi düşünceleriyle açıkladı.
Yorumcu ve analist Christopher Brookins, Forbes’ta yayınladığı yazısında Bitcoin’in düşüşüne değindi. Yaşanan yüksek oranlı kayıplara rağmen Bitcoin’in 10 bin dolar barajı üzerinde kalmayı başardığını vurgulayan Brookins, bunun sebebinin DeFi dünyasındaki ihtiyaçlar doğrultusunda BTC ile sabitkoinlerin etkileşimi ve Bitcoin işlem hacmindeki olağanüstü artış olabileceğini düşünüyor.
Bitcoin Hacim Rekoru Kırdı
Blockchain araştırma platformu CryptoQuant geçen gün yayınladığı araştırmasında Bitcoin hacmindeki rekor artışın altını çizdi. Bitcoin’in son 1 yılın en yüksek işlem hacmine ulaştığını bildiren CryptoQuant tüm borsalardaki fon akışı oranının (fund flow ratio) ise yılın en düşük seviyeyi görmesi ile bu işlemlerin borsalardan kaynaklanmadığını belirtti.
Ayrıca, CryptoQuant bu borsa kaynaklı olmayan hacim artışlarının 2019’da da gözlemlendiğinin altını çizerken, bu seferki artışta da OTC anlaşmalarının rolü olabileceğini söyledi. Sabahki yazımızda da aktardığımız üzere, bazı analistler bu görüşe karşı çıktılar. Brookins’e göre ise eğer 2019’daki senaryo tekrarlanırsa, bu durum artan BTC hacminin yeni ve güçlü alıcıları pazara çekebileceğini gösteriyor olabilir.
Sabitkoin, DeFi ve Bitcoin Üçlüsü
Uzman analist, dolara sabitlenen fiyatı ile lider sabitkoin Tether (USDT) ve Bitcoin arasında küçümsenemez bir bağlantı olduğunu söyledi ve sergilenen pozitif korelasyonun 2017’den beri doğrusal olarak arttığını vurguladı. Bu bağlantı doğrultusunda Brookins, geçtiğimiz hafta Tether cephesinde yaşanan yeni gelişmelere de değindi. Tether Solana blockchain’i için bir USDT versiyonu çıkaracağını duyurdu. USDT geliştiricileri Solana’nın (SOL) saniyede 50 bin işlemden fazlasını yapabileceğini ve bunun da işlem ücretlerini çok düşüreceği öngördüklerini açıkladı.
Brookins, Tether’in DeFi’nin can damarlarından biri olduğunu ve giderek artan Ethereum işlem ücretlerine karşı Solana tabanlı bir USDT’nin, DeFi kullanıcılarını fazlasıyla çekebileceğini öne sürüyor. Analist bu senaryonun gerçekleşmesi halinde, Bitcoin’in kesin oranda bir fayda sağlayacağını da ekliyor.
Brookins’e göre DeFi dünyasına olan yüksek ilgi kullanıcıların, ERC-20 tokenları aracılığıyla yield farming gibi birçok fırsata erişim sağlamak amacıyla daha fazla Bitcoin teminatlandırmasıyla sonuçlanıyor. RenBridge gibi mekanizmalar bu Bitcoin teminatlandırma işlemini kolayca hallederek kullanıcıların ERC-20 uyumlu bir sürüm elde etmesine olanak tanıyor. Yani DeFi platformlarına bu kanallarla artan ilgi Bitcoin’in lehine olarak yorumlanabilir.