Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Hacmi 118 Günün Rekorunu Kırdı

Dün Bitcoin piyasası için epey yoğun bir gün oldu. Bitcoin ticaret hacmi 55 milyar dolara kadar yükseldi ve böylece son 188 günün en yüksek seviyesi görüldü. Ticaret hacmi bugün ise ‘normal’ seviyelere düştü.

Bitcoin kullanıcıların son 2 gün içerisinde normalden çok daha fazla düzeyde işlem yaptılar. CoinMarketCap verilerine göre dün borsalardaki Bitcoin hacmi 55 milyar dolara kadar yükseldi. Bitcoin’in ticaret hacmi Mayıs 2020’den bu yana hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Hacimde Dev Artış

Bitcoin’in ticaret hacmi hafta genelinde 25-40 milyar dolar aralığındaydı. Bu seviyenin dün 55 milyar dolara kadar çıkması ise bir hayli şaşırtıcıydı. Altının kilosunun 62 bin 500 dolar civarında olduğunu düşünürsek bu dünkü Bitcoin işlemlerinin toplam değerinin neredeyse 880 ton altına bedel olduğunu gösterir.

Bu sırada Bitcoin ağı içerisinde (on-chain diyebiliriz) yapılan işlemlerin hacminde de bir rekor görüldü. Glassnode’un aktardığı verilere göre Bitcoin ağında 9 Eylül tarihinde toplamda 3.2 milyon BTC’lik işlem yapıldı. Böylece en azından orta vadede yeni bir rekor kırılmış oldu çünkü bir senedir bu kadar büyük bir hacim görülmemişti.

Fiyata Yansımış Değil

Bitcoin’in hacmi bu kadar büyük bir seviyeye çıkmışsa da bunun etkileri fiyata yansımış değil. Dün 10,200-10,400 dolar aralığında seyreden Bitcoin fiyatı bu bölgeyi şu anda da muhafaza etmeyi sürdürüyor. CryptoQuant CEO’su Ki Young-Ju, fiyatın önümüzdeki süreçte harekete geçebileceğini düşünüyor. Görüşlerini Twitter üstinden paylaşan Young-Ju, BTC ağındaki rekor hacimle ilgili şunları söyledi:

“Ağ içerisinde transfer edilmiş Bitcoinlerin toplam sayısı son 1 yılın zirvesinde. Bu işlemler borsa kaynaklı değiller. Borsalardaki fon akış oranı (fund-flow ratio) yılın en düşük seviyesinde. Bir şeyler dönüyor. OTC işlemleriyle ilgili olabilir. Buna benzer bir şey Şubat 2019’da da oldu ve OTC hacimleri uçuşa geçti. Bu ciddi bir bullish sinyal olabilir.”

Fakat işlem hacmindeki artışı herkes Ki Young-Ju kadar iyimser bir şekilde yorumlamıyor. Glassnode’un CTO’su Rafael Schultze-Kraft, Bitcoin hacminin aslında zannedildiği kadar radikal bir değişiklik göstermediğini açıkladı. Görüşlerini Ki Young-Ju gibi Twitter aracılığıyla aktaran Schultze-Kraft şöyle konuştu:

“Bitcoin ağındaki hacim büyümüyor. Basit bir araştırma yaptığımızda bile bu artışın aslında ‘para üstlerinden’, yani işlem sahibine geri gönderilen Bitcoinlerden kaynaklandığını görebiliyoruz. İnsanlar farklı kişilere Bitcoin göndermiyorlar. Bu yüzden bunun ekonomik bir değeri yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment