Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ABD’den Gelen Haberle Yükselir mi?

ABD Senatosunun bir süredir beklenen yeni teşvik önerisini reddetmesi üzerine daha farklı bir teşvik planının hazırlanabileceği öngörülüyor. Bu iddia doğrultusunda “Bitcoin yükselir mi” soruları da kulislerde konuşulmaya başlandı.

Amerika’da bir süredir, hükümetin halkı rahatlatmak için üstleneceği yardım paketleri tartışılıyor. Hem cumhuriyetçilerin hem demokratların bulunduğu senatoda, ek yardıma artan taleple doğru orantılı olarak büyük miktarlı bir teşvik paketi beklentisi vardı. İlk müzakere turunda karşılanmayan bu talep, ikinci sefer sunulduğunda da senatodan ret yedi. Tasarının kabul edilmesi için gerekli 60 oy barajı senatoda sağlanamadı ve teşvik paketi kabul edilmedi.

Reddedilen paket, küçük işletmeler için ek yardım ve haftada 300 dolarlık işsizlik yardımını içeriyordu. Fakat senatonun beklediği gibi teklifte, 300 milyar dolarlık direkt nakit yardımı, eyalet ve yerel yönetimlere maddi destek, kira/ipotek yardımı ve ek gıda desteği bulunmuyordu. Hükümet, beklenen diğer maddeleri doların yükselişini baltalayabilir kaygısı ile tasarıya dahil etmedi ve teşvik paketinin “zayıf” tutulmasına karar verdi.

Senatonun bu zayıf tasarıyı reddetmesinden sonra yeni bir yardım planının sunulacağı düşünülüyor. Ekonomistler ABD hükümetine direkt olarak nakit yardımında bulunmaktansa, doğrudan ödemelerin gerçekleştirileceği bir yardım paketi önermesi için baskı yapmaya başladı.

Bitcoin İçin Bu Ne Demek?

Beklendiği gibi bir paketin yeniden senatoya sunulması halinde, senatonun hızlıca bu yeni teşvike onay vereceği düşünülüyor. Uzmanlar senatonun isteği doğrultusunda nakit yardımda bulunulması dahilinde, Bitcoin fiyatının yükselebileceğini öne sürüyorlar. Çünkü uzmanlara göre, insanlar gelecek kaygısı ile, satın alma eğilimi yerine yatırım ve birikim yöntemlerini tercih ediyorlar. Pandemi ile kripto para alışkanlıkları oldukça değişim gösteren halkın, yine nisan – ağustos aylarındaki gibi güvenli bir liman olarak BTC yatırımına eğilim gösterebileceği düşünülüyor.

Bu sebeplerden ötürü ekonomistler, hem doların yükselişinin önünün kesilmemesi için hem de ellerine sıcak para geçen insanların para dolaşımına yardımcı olamamaları nedeniyle direkt nakit yardımındansa, borçların ödenmesi gibi adımlar izleyen bir teşvik paketinin daha başarılı olacağını düşünüyorlar.

Bitcoin’in Yükselişinde Uçuk Destek Paketleri Etkili Olmuştu

Bitcoin’in nisan – ağustos ayları içinde gösterdiği yükseliş rallisinin en büyük sebeplerinden biri olarak hükümetin izlediği uçuk yardım paketleri gösteriliyordu. Senatodan gelen ret haberiyle bu senaryonun tekrarlanıp tekrarlanmayacağı da merak konusu oldu.

ABD hükümeti, pandemi sürecinin ekonomik etkileri ile baş etmek için milyarlarca dolarlık yardım paketleri açıklamıştı. Halkı rahatlatmak amacıyla yapılan bu para enjeksiyonları ve Fed‘in uyguladığı faiz sabitleme politikalarıyla dolar ciddi ölçüde değer kaybetmişti. Bu değer kaybı ile, yatırımcı altın gibi değerli madenlere ve Bitcoin gibi yatırım varlıklarına yeşil ışık yakmıştı. Bu yönelim de hem Bitcoin hem altın için fiyat artışlarını tetiklemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment