Bitcoin Dünyasını Sarsan 10 Önemli Gün!
Bitcoin‘in tarihi yazılırken, yazıdaki önemli olaylar da lider kripto para birim ile beraber tarihe geçecektir. Bitcoin whitepaper’ı geçtiğimiz günlerde 10. yılını doldurdu ve artık o kadar ‘yeni ve taze’ bir girişim olmadığını ortaya koydu. Ancak bunca yıla rağmen, Bitcoin hala tam olarak istediği amaca ulaşamadı. Gelin Bitcoin’in 10 yıl boyunca yaşadığı önemli olaylar, kripto para devriminin gerçekleşmesini hızlandırdı mı, yoksa aksine yavaşlattı mı, bunu beraber inceleyelim.
Satoshi’nin Son Selamı – 12 Aralık 2010
Bitcoin henüz bir çok insan tarafından duyulmamışken, Satoshi topluluğa olan son cümlesini sarf etti ve ortadan yavaşça ayrıldı. Kripto para birimlerinin şüphesiz en gizemli ve merak edilen ismi olan Satoshi Nakamoto, kimilerine göre üst düzey bir devlet yetkilisi, kimilerine göre bir zaman yolcusu olarak görülmesine rağmen, bilinen son gönderisini 12 Aralık 2010 tarihinde paylaşmıştı.
Satoshi, Bitcointalk üzerinde son gönderisini paylaşmadan bir gün önce 11 Aralık tarihinde Wikileaks’in o zamanki Visa blokajını aşmak için Bitcoin kullanmasına dair yorumda bulunmuş ve olaya karşı çıkmıştı.
”Bu ilgiyi başka bir bağlamda elde edebilmek çok güzel olurdu. Wikileaks arı kovanına çomak soktu ve arılar şimdi bize doğru geliyor.”
Satoshi’nin neden topluluğu terk ettiği de büyük ihtimalle asla veya yakın zamanda bilinmeyecek ancak ünlü yaratıcı 23 Nisan 2011 tarihinde Mike Hearn’e üstü kapalı bir e-mail gönderip, ”Başka şeylere geçiş yaptım” ifadesini kullanmıştı.
Silk Road Baskını – 2 Ekim 2013
Silk Road platformunun Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ana akım kabule ulaşmasındaki rolünün ne kadar büyük olduğu, şu an bir çok topluluk üyesi tarafından bile hafif alınmakta. Silk Road yasa dışı eşyaların ve maddelerin satışı ile bilinse de, kripto para birimlerinin o kötü ününe ve şimdilerdeki iyi günlerine kavuşmasının arkasında yatan temel sebep de yine aynı platform. Silk Road’ın ünlü kurucusu Ross Ulbricht ise buradaki en kilit isim. Uzun süredir takip edilen ve yasa dışı uyuşturucu satışı nedeniyle ciddi bir şekilde aranan Ulbricht, 2 Ekim 2013 tarihinde FBI tarafından bir kütüphanede kıs kıvrak yakalanmıştı. Silk Road’a giriş yaptığı belirlenen 29 yaşındaki Ulbricht, belki de yakalandığı San Francisco kütüphanesini asla unutamayacak.
Silk Road’ın tanıdık giriş ekranı ise Ulbricht’i ele veren unsurların başında gelmekte. Olay sonrası Bitcoin yaklaşık %25 değer kaybedip, 109 dolara kadr gerilemişti. BTC o tarihten bu yana 60 katın üzerinde artış yaşadı ancak Silk Road destekçileri ve kurucusu için işler asla eskisi gibi olmadı.
Bitcoin 1.000 Dolara Ulaştı ! 27 Kasım 2013
Bitcoin tarihinde bir çok analist, bir çok tahmin, bir çok fikir var ve genellikle çoğu Bitcoin’in yakın gelecekte elde edeceği rekorlar veya fiyat düşüşleri ile alakalı. 20.000 dolar gibi önemli bir seviyeye çıkmış bir varlığın 1.000 dolara ulaşması pek önemli gibi gözükmese de, 2013 yılında bu dönemin en önemli olayı olarak atfedilmişti.
NEVAR FORGET. pic.twitter.com/bfaikQnGgW
— Bitcoin 101 (@Bitcoin101) 1 Nisan 2013
Piyasa şartları düşünülünce Bitcoin’in 1.000 dolar olması adeta hayal gibi bir olaydı. Bitcoin sahipleri bu dönüm noktasının o kadar yakında olacağını tahmin edememişti. Olay o kadar beklenmedik bir şeydi ki, zamanın CoinMarketCap’i olarak bilinen Bitcoinity.org üzerinde BTC fiyat göstergesi üç kademe sola kaydırıldı çünkü Bitcoin’in değeri ekranda çok fazla yer kaplamaktaydı.
Mt. Gox’un Ölümü – 24 Şubat 2014
Bitcoin’in Titanik olayının üzerinden neredeyse 5 yıl geçmiş olmasına rağmen, Mt. Gox’un iflası hala ara ara sıkıntı yaratmaya devam ediyor ve unutulacak gibi hiç durmuyor. Mt. Gox kayyumunun piyasaya saldığı BTC’ler ve BCH’ler zaman zamana eleştiri oklarının hedefi olmakta. Olay öncesinde Mt. Gox içerisinde bir şeylerin yanlış gittiğine dair bir çok emare bulunmasına rağmen, dönemin en büyük kripto para borsalarından birisinin bir anda iflas edeceğine kimse ihtimal bile vermiyordu ve çöküş herkesi şaşırttı.
Mt. Gox çöküşü Bitcoin’e öyle bir zarar verdi ki, lider kripto para biriminin toparlanması ciddi zaman aldı ve hala süreç bitmiş sayılmaz.
Craig Wright Gerçek Satoshi Mi? 2 Mayıs 2016
Yukarıdaki Satoshi bölümünde de belirttiğimiz üzre, daha önce Satoshi hakkında çok fazla teori öne sürüldü ve kendisinin bir çok kişi olabileceğine dair iddialar öne atıldı. Ancak bugüne kadar sadece iki kişi, küresel çapta ciddi bir ilgi yakalamayı başardı. Newsweek kaynağının 2014 yılında yayımladığı ”Bitcoin’in Arkasındaki Yüz” isimli haberi, Dorian Nakamoto isimli bir kişinin gerçek Satoshi olduğunu iddia etmekteydi.
Ancak daha fazla kişinin bildiği başka bir teori ise, şimdilerde Bitcoin Cash topluluğunun en önemli isimlerinden olan Craig Wright‘ın Satoshi Nakamoto olduğu. Craig, ilk olarak 2 Mayıs 2016 tarihinde BBC‘ye verdiği bir demeçte kendisinin Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu iddia etmişti. Olaydan bir kaç ay sonra ise Wired haber kaynağı da Wright’ın veya ”Avustralyalı Dahinin” kripto paraların arkasındaki asıl isim olduğunu gündemine taşıdı.
Ancak daha sonra hikayenin parçaları bir türlü uyuşmamaya başladı. Wright’ı Satoshi’ye bağlayan kanıtlar teker teker geçersiz hale getirildi ve Wright yeni bir lakaba kavuştu: Faketoshi. Bir çok topluluk üyesi hala Wright’ın Bitcoin’in üretilmesinde çok fazla katkısı olduğuna inansa da, Satoshi olduğuna dair iddiaları neredeyse kimse tarafından ciddiye alınmıyor.
DAO Olayı – 17 Haziran 2016
Aynı Silk Road baskını gibi, DAO da teknik olarak sadece Bitcoin ile ilgili değildi. Ethereum‘un en büyük projesinin çöküşü daha sonra kendi akıllı kontratlarından 50 milyon dolar değerinde Ether çalınmasına yol açmış ve bunun etkileri bütün endüstriyi kapsamına almıştı. Olay o kadar büyük bir dalga yarattı ki, Ethereum kurucu ortaklarından Vitalik Buterin olay sonrası etkileri kısıtlayabilmek için kripto para borsalarının patronları ve kurucuları ile acil online kriz toplantısı bile yaptı. Şimdilerde 50 milyon dolar değerinde hacklenmeler pek dikkate değer bile olmasa da, zamanında bu miktar bir hayli önem arz etmekteydi.
Vitalik online toplantı esnasında sarf ettiği ”tamam beyler trading’i durdura bilir misiniz?” sorusu, internette çok hızlı yayıldı ve tabir-i caizse Vitalik geçici bir süreliğine dalga konusu bile oldu.
@VitalikButerin pic.twitter.com/nYGRIj73nT
— Saj le Great ⚡️ (@sajmathieu) 21 Haziran 2017
Ethereum eninde sonunda toparlandı ancak bunun için bir blockchain rollback’ine ve hard fork’a ihtiyacı oldu. Bitcoin destekçileri ise Ethereum’un kara gününde bir çok yeni topluluk üyesine erişti ve olay Ethereum’un tarihine geçti.
BTC-e’nin Çöküşü – 25 Temmuz 2017
Alexander Vinnik 2017 yılının Temmuz ayında Yunanistan içerisinde yakalandığında, piyasa gözünü bile kırpmadan tepkimeye geçti. Piyasaya yeni giriş yapan isimlerin bilmediği veya çok fazla duymadığı Alexander Vinnik ve Rusya’nın biraz karanlık borsası BTC-e platformu, tarihin en önemli kripto para olaylarından birisi olarak anılmakta.
BTC-e temel olarak traderların deneyim kazandığı ve piyasayı öğrendikleri bir platformdu. Borsada hiçbir KYC kuralı yoktu, hiçbir soru sorulmuyordu ve adeta vahi batının son örneklerinden birisi olarak işlem yapılmaktaydı. BTC-e platformu bu özellikleri sayesinde zamanında bir gecede zengin ve milyarder olan takma adlı yatırımcıları kendinde toplayan bir borsaydı. Fontas gibi takma isimli yatırımcılar, henüz ”shitcoin” terimi bile icat edilmeden peercoin gibi isimlere sahip kripto para birimleri ile en büyük pump ve dump olaylarını gerçekleştirdi. İddialar arasında BTC-e nin Mt. Gox borsasından çalınan yüksek miktarda Bitcoin’lerin aklandığı yer olduğu da yer almakta. BTC-e zamanında kripto para birimleri için önemli bir aşamaydı ve kesinlikle sektöre faydası ve bir o kadar da zararı dokundu.
Bitcoin Cash’in Doğumu – 1 Ağustos 2017
Olaylar aslında temel olarak 21 Temmuz 2017 tarihinde, SegWit protokolünün uygulanmasına dair alınan kararlar üzerine patlak verdi. Olaydan haftalar sonra ise, Bitcoin’in ünlü hard fork’u Bitcoin Cash kripto para dünyasına giriş yapmış oldu. İlk başlarda yeteri kadar madencinin SegWit için destek olup olmayacağı belirsizliğini koruyordu ancak daha sonra gereken desteğin sağlandığı ortaya çıktı.
Tabii ki bu belirsizlik, toplulukta kıyametimsi abartılar ve ölümcül ağ bölünmeleri ile piyasa çöküşleri ile birleşince, ciddi bir korku haline gelmişti. Ancak işin sonunda Bitcoin iki ayrı ağ haline geldi ve SegWit aktif edilirken, topluluk hiç olmadığı kadar kutuplaştı. Hard fork sonrası ise farklı ölçeklerdeki madenciler için iki farklı opsiyon doğmuştu: küçük çaplı olanlar için SegWit, büyük çaplı olanlar için ise Bitcoin Cash.
”Cashening” Olayı – 19 Aralık 2017
Geçtiğimiz senenin Aralık ayında bir kaç çılgın saat boyunca, Bitcoin Cash’in yıllardır lider kripto para birimi Bitcoin’i geçeceği izlenimi oluşmuştu. Coinbase ve sıfır komisyonlu Güney Kore kripto para borsalarının BCH listelemesi ve oluşan FOMO ile inanılmaz bir artış yaşayan BCH, 0.25 BTC değerine denk olduğu sıralarda ne yazık ki yükselişi daha fazla sağlayamadı ve yerin Bitcoin’e ait olduğunu kabullendi. 19 Aralık tarihinde bir çok kripto para birimi hem kaybetti hem de kazandı ancak Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki ideolojik sınır, hiçbir zaman kapatılamayacak kadar açıldı.
20.000 Dolar! 17 Aralık 2017
Bir kaç farklı kripto para borsasında Bitcoin’in 20.000 dolar sınırını aşamadığı ve sınırdan döndüğü ifade edilse de, Onchainfx kaynağının verilerine göre lider kripto para birimi Bitcoin’in bu zamana kadar ulaştığı en yüksek değer, 20.089 dolar olarak bilinmekte. 2017 yılının Kasım ve Aralık ayları boyunca neredeyse her gün yeni bir rekor, gülünç kripto para manşetleri, anlık baş dönmeleri ile geçmekteydi. Bu da aslında piyasanın çok fazla alım gördüğünün kanıtlarından birisiydi. Herhangi bir kripto para birimine belirli bir miktarda sahip olmak, o zamanlardaki topluluk üyeleri için yeterli bir sevinç kaynağı iken, durmadan yükselen kripto para fiyatları hiçbir kripto para yatırımı yapmayan kişilerin kıskanmasına neden oluyordu diyebiliriz. Analistler ve uzmanlar 500.000 dolar, 1 trilyon, 50.000 dolar gibi uçuk Bitcoin fiyat tahminlerinde bulunsa da, 20.000 dolar dönemi piyasa için en eğlenceli ve yaşanılası süreçlerden birisiydi.
Bitcoin İşlem Ücretleri Rekor Seviyeye Ulaştı – 22 Aralık 2017
Bitcoin’in 2017 yılının yazında hard fork’a gitmesinin en büyük sebebi olan olay, blok boyutunu arttırma veya arttırmama üzerine olan tartışmalardan doğdu. Blockstream ve Bitcoin Core geliştiricileri ekibi, maksimum 2MB’lık bloklar olması taraftarı iken, ağ aşırı yükleniyordu ve işlem ücretleri de hiç görülmeyen seviyelere ulaşmaya devam ediyordu. Bitcoin Cash daha büyük blok isteyenlerin imdadına koşarken, Bitcoin Core 22 Aralık 2017 tarihinde tıkanan ağ yüzünden 55 dolarlık işlem ücretlerine tanıklık etti. Günün sonunda elde edilen işlem ücreti medyan değeri ise 34.10 dolar gibi inanılmaz bir seviyede kaldı.
Bitcoin 10. yılını doldurmuş olmasına rağmen, tarihin akmaya devam ettiğini ve 2018 yılında bile bir çok yeni ve tarihsel olayın yaşandığını unutmamak gerekiyor. Gelecek bir çok boğaya ve gelişmeye gebe.