Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Halving Nedir, Ne Zaman Olacak?

Kripto para camiasının dört yıldır beklediği halving bu akşam yapılacak. Peki merakla beklenen bu olay tam olarak nedir?

Satoshi Nakamoto’nun 2009 yılında geliştirdiği Bitcoin’in arzı en fazla 21 milyona çıkabiliyor. Bu da sonsuza dek ancak ve ancak 21 milyon adet BTC üretilebileceği anlamına geliyor. Bu Bitcoinleri blok kazarak üreten madenciler şu ana dek bunun zaten 18.3 milyonluk kısmını üretmiş durumdalar.

Madencilerin bu 18.3 milyon adet bloku kazmaları 11 yıl sürdü. Fakat geriye kalan 2.7 milyon adet BTC’yi kazmak neredeyse 120 yıl sürecek. Bunun sebebi ise Bitcoin ağının her 4 yılda bir halvingden, yani yarılanmadan geçiyor olması.

Bitcoin’in kodundaki halving kısmı, Twitter

Halving Nedir?

Madenciler 2009 yılında Bitcoin üretmeye başladıklarında ağda kazdıkları her bir bloktan 50 adet BTC çıkartıyorlardı. Madenciler ödül olarak aldıkları bu Bitcoinleri madencilik giderlerini karşılamak ve gelir elde etmek için kullanıyorlardı.

Bitcoin 2012 yılında ilk halvingini yaşadı ve böylece madencilere verilen ödül 50 BTC’den 25 BTC’ye (‘yarı’lanma da buradan geliyor) düşürüldü. Bu hem madencilerin artık eskisinden daha az para kazandıkları hem de BTC’de 21 milyon sınırına ulaşmanın daha uzun süreceği anlamına geliyordu. 2016’ya gelindiğinde madencilere 25 BTC yerine 12.5 BTC verilmeye başladı. Şimdiyse madencilere bundan da daha az ödül verilecek.

Kripto para camiasının merakla beklediği halvingin bu akşam yapılması bekleniyor. 2016’dan beri ilk kez yapılacak olan bu halvingle birlikte madencilere verilen ödül 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düşürülecek.

Böylece madenciler eskisine kıyasla çok daha az Bitcoin üretmiş olacaklar. Yani madenciler 11 yıl içerisinde 18.3 milyon adet BTC kazmış olsalar bile bu halvingler yüzünden Bitcoin üretimi gitgide yavaşlıyor. Gelecekte yapılacak olan halvingler de işin işine katıldığında; şu anki tahminler Bitcoin’in 21 milyon limitine ancak 2140 yılında ulaşacağı yönünde.

Hazırlıklar Başladı

Bitcoin madencileri bu halvingden sonra çok daha az para kazanacaklar. O yüzden birçok madenci halving öncesinde olabildiğince fazla miktarda blok kazmaya, başka bir deyişle para kazanmaya çalışıyor.

Şu anda Blockchain.com’un aktardığı verilere baktığımızda ağdaki hash oranının, yani madencilerin üretim güçlerinin son 2 ay içerisinde ciddi bir şekilde yükseldiğini görebiliyoruz. Bu; madencilerin halving öncesinde Bitcoin üretebilmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını gösteriyor.

Bitcoin’in arzı 21 milyonla kısıtlandığı için madencilerin alabilecekleri ödül miktarının da kısıtlandığını ve madencilerin bu ödüller için birbirleriyle rekabet ettiklerini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla madencilerin eskisinden daha yoğun bir şekilde çalışıyor olmaları aynı zamanda madenciler arasındaki rekabetin de kızıştığını gösteriyor. Bunu ağdaki zorluk düzeyine baktığımızda görebiliyoruz. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere madenciler Bitcoin üretmek için artık eskisinden daha çok çalışmak zorundalar çünkü hash oranının artması; üretim yapmanın da zorlaşmasına yol açıyor.

Madencileri Nasıl Etkileyecek?

Şu anda harıl harıl çalışan madenciler halving sonrasında eskisinin yarısı kadar para kazanacaklar. Birçok uzmana göre bu; Bitcoin ağındaki hash oranının halving sonrasında düşeceği anlamına geliyor. Çünkü madenciler bir noktadan sonra Bitcoin üretmek için harcadıkları elektriğin masrafını karşılayamamaya başlayacaklar.

Bu madenciler masraflarını karşılayabilmek için kendi ürettikleri Bitcoinleri satıyor ve bunu dolar, euro, lira gibi itibari paralara dönüştürüyorlar. Bu yüzden madencilerin halving sonrasında şimdiki gelir seviyelerini koruyabilmeleri için Bitcoin fiyatının yükselmesi gerekiyor. Bazı uzmanlara göre Bitcoin’in halving sonrasında 10 bin doların altında kalması birçok madencinin çalışmayı bırakacağı anlamına gelecek.

Henüz halving yapılmadığı için bu olayın madencileri tam olarak nasıl, ne şekilde etkileyeceğini söylemek pek mümkün değil. Fakat hem yatırımcılar hem analistler şimdiden çeşitli tahminler yürütmeye başladılar…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment