Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencileri Durmuyor, 17 Milyonuncu Bitcoin Geliyor

Ancak kısıtlı bir sayıda Bitcoin üretilebiliyor ve bu sayıya gittikçe daha da yaklaşılıyor.

Blockchain.info üzerindeki veriye bakacak olursak 17 milyonuncu Bitcoin’in çok kısa süre içerisinde kazılacağını söyleyebiliriz. Bu durum Bitcoin için yepyeni bir dönemin de başlangıcı anlamına geliyor çünkü bildiğiniz üzere yalnızca 21 milyon Bitcoin üretilebiliyor.

Biraz geçmişe dönüp bir milyonuncu Bitcoin’in 2016 yılının ortalarında kazıldığını düşününce bu kadar kısa süre içerisinden bir milyondan on yedi milyona ulaşılabilmesi gerçekten takdire şayan.

Bu süreci anlatmak için kısaca diyebiliriz ki Bitcoin’in kodu sayesinde Bitcoin ağına belli aralıklarla yalnızca belli miktarda yeni Bitcoin girebiliyor. Madenciler, Bitcoin’in işlem yapısını takip etmek için gereken donanıma sahip olan ve bu donanımı kullanan kişiler, ağ üzerindeki kayıtlara ne zaman yeni bir girdi ekleseler ödüllendiriliyorlar.

Ancak bu sürecin içerisinde hala belli olmayan, tam anlamıyla kestirilemeyen bazı şeyler var.

Mesela yukarıda “17 milyonuncu Bitcoin’in çok kısa süre içerisinde kazılacağını” belirttik ancak tam olarak belli bir zaman dilimi veremiyoruz. Çünkü ağ üzerindeki kişilerin birbiriyle uyumlu ortak bir yazılım kullanması, zaman dilimi bakımından bazı değişkenliklere yol açabiliyor. Dediğimiz gibi tam bir gün, saat veremiyoruz ancak yine de kabaca tahminlerde bulunmak mümkün. Her bir Bitcoin bloğunda 12.5 adet yeni Bitcoin bulunuyor. Yaklaşık her 10 dakikada bir de yeni bir Bitcoin bloğunun oluştuğunu düşünürsek günde yaklaşık 1,800 adet yeni Bitcoin üretiliyor diyebiliriz.

Her gün tekrarlanan bu süreç ile birlikte Bitcoin miktarı 17 milyonu devirmek üzere ve Tetras Capital’ın kurucu ortaklarından olan Alex Sunnarborg, 17 milyonun “psikolojik bir engel” olduğunu düşünüyor. Sunnarborg’a göre 17 milyon sınırına ulaşılması farklı kişiler tarafından farklı yönlerde algılanabilir.

Mesela bu durumu Bitcoin ağının büyüklüğüne yoran kişiler olabileceği gibi, Bitcoin’in kodu gereğince üretilebilecek toplam Bitcoin miktarının yüzde 80’inin artık üretilmiş olduğu yönünde yorumlayanlar da olabilir. Maksimum Bitcoin miktarının yüzde 80’inin oluşması da doğal olarak artık alacak çok daha az Bitcoin olduğu anlamına geliyor. En azından, tam Bitcoin.

Sunnarborg bu durumu “çoğu gitti azı kaldı” şeklinde yorumlayanlardan. Tim Draper ise yalnızca bu durumun bile Bitcoin’in teknolojisini övmek için yeterli olduğunu düşünüyor.

ABD hükûmeti tarafından 2014 yılında bir açık arttırma yapılmış ve Tim Draper bu arttırmada milyonlarca Bitcoin satın almıştı. Kendisi 17 milyonuncu Bitcoin hakkında şu yorumu yapıyor:

“Eminim Bitcoin’in kurucuları Bitcoin’in bu kadar önemli bir hal alacağını en fantastik rüyalarında bile görmemişlerdir.”

Sınırlı Olmanın Getirdiği Avantaj

Kimileri ise Bitcoin için önemli sayılabilecek bu yeni süreci fırsat belleyerek insanların Bitcoin ve genel olarak kripto paralar hakkında eğitilmeleri gerektiğini savunuyorlar.

Mesela, Bitcoin ağının çalışmasını ve ayakta durmasını sağlayan kişilerin hepsi Bitcoin üzerinde bir değişiklik yapmaya çalışmazsa, üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarında büyük ihtimalle bir değişiklik olmayacak. Bitcoin’in teknik açıdan böyle güçlü bir özelliğe sahip olması aslında pek çok kişinin Bitcoin’i bir ‘para birimi’ olarak takdir etmesini sağlıyor.

Bitcoin Arzındaki Değişim

Ağ üzerinde yeni Bitcoin oluşturulmasını sağlayan kişilerin aldıkları ödüller de yıllar içerisinde değişti.

Bitcoin’in kurucusu olan Satoshi Nakamoto 3 Ocak 2009’da ilk Bitcoin bloğunu kazarak ilk 50 Bitcoin’i üretmişti. Bu ödül miktarı gelecek 209,999 blokta da aynı şekilde devam etti ve üretilen her blokta 50 Bitcoin ortaya çıktı ancak daha sonraları bu miktar düşmeye başladı.

Çünkü Bitcoin’in kodu gereği her 210,000 blokta bir ağ üzerindeki blok ödülünde yüzde 50 oranında azalma yaşanıyor. Bu durum en son Temmuz 2016’da yaşanmıştı ve şu anda blok başına 12.5 Bitcoin düşüyor.

Bu da demek oluyor ki artık yalnızca 4 milyon Bitcoin üretilebilecek olsa da 21 milyon sınırına ulaşmak öyle pek kolay olmayacak.

Bitcoin subredditinin moderatörlerinden olan BashCo Bitcoin’in toplam arzıyla (mavi) parasal enflasyon oranını (turuncu) karşılaştıran bir grafik hazırladı.

Bitcoin protokolünde bir değişiklik yaşanmadığını varsayarsak (ortalama her 10 dakikada bir Bitcoin bloğu üretilecek ve azalma oranıyla toplam arz miktarında değişiklik olmayacak) diyebiliriz ki son Bitcoin Mayıs 2140’ta üretilecek.

Gelecek 120 Sene

Grafiğe baktığımızda ve son Bitcoin’in 2140 yılında üretileceğini düşündüğümüzde rahatlıkla diyebiliriz ki Bitcoin, çok uzun süre boyunca aktif olarak işleyebilecek bir şekilde tasarlandı.

Kripto para cüzdanlarından Casa’nın baş altyapı mühendisi olan Jameson Lopp, Bitcoinlerin bölünebileceğini ve en küçük Bitcoin birimlerinin bile epey değerli olabileceğini de akıldan çıkarmamak gerektiğini söylüyor. Lopp:

“17 milyon kulağa çok gelebilir ama aslında bir hayli az. Şu anda Dünya üzerindeki her bir milyoner tam bir Bitcoin almaya çalışsa yetmiyor. Neyse ki her bir Bitcoin 100 milyon satoshiye bölünebiliyor ve bu da her zaman yeterli miktarda (Bitcoin) olacağı anlamına geliyor.”

Ayrıca Bitcoin yazılımında belli başlı küçük incelikler de bulunuyor.

Mesela Bitcoin’in maksimum miktarının 21 milyon olduğunu söylüyoruz ancak teknik açıdan bakarsak Bitcoin aslında asla 21 milyon birime ulaşmayacak. Çünkü her zaman 1 satoshi eksik olacak. Bunun sebebi de 17 Mayıs 2011 tarihinde “midnightmagic” adlı bir madencinin sebebi bilinmeyen bir şekilde bloktan 50 Bitcoin değil 49.99999999 Bitcoin çıkarmış olması.

Bir başka incelik ise Bitcoin 21 milyon sınırına ulaştığında da ışıklar birden sönmeyecek. O aşamada madenciler işlem ücretleri üzerinden gelir elde edecekler ki zaten şimdi de oradan gelir kazanıyorlar. Ama belirtmek lazım ki bazı uzmanlar bu fikrin pratikte ne kadar verimli olacağı konusunda şüpheliler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment